Kesztyű, lakk körömrágás ellen

Vágólapra másolva!
A körömrágásra kamaszkorban a legkönnyebb rászokni, leszokni róla azonban sokak számára szinte lehetetlen. Próbálkozhatunk kesztyűvel, műkörömmel, vagy maroklabdával, de sokszor csak a pszichológus segít.  
Vágólapra másolva!

A körömrágás az egyik leggyakoribb stresszoldó tevékenység, a hajtekergetés, orrpiszkálás, ujjszopás mellett. Aki egyszer rászokott, az aztán már nem csak stresszhelyzetben, hanem unalmában, vagy pótcselekvéskénként is a körmét, vagy éppen a köröm körüli bőrt rágcsálja. A körömrágósok sokszor már észre sem veszik rossz szokásukat, automatikusan rágják a körmüket tévénézés vagy telefonálás közben, vagy éppen munkaértekezlet alatt.

A körömrágás, az ujjszopással ellentétben általában nem gyerekkorban, hanem tíz éves kor után, a pubertás tájékán alakul ki, akkor viszont a kamaszok majdnem fele rászokik, és sokáig a körömrágás rabja is marad. Sok pszichológus úgy véli, gyakrabban rágják a körmüket azok a gyerekek, akik korábban az ujjukat is szopták. Érdekes módon azonban 18 éves kor felett a legtöbb ember leszokik a körömrágásról, a felnőtteknek már csak mintegy tíz százaléka rágja a körmét, többségében férfiak, mint ahogy a gyerek körömrágók között is több a fiú, mint a lány.

A körömrágásra többféle tüneti kezelés létezik, ha nem áll komoly pszichológiai tényező, szorongás a háttérben, akkor ezek a próbálkozások akár célravezetőek is lehetnek. Mint például Kinga esetében, aki ugyan nem tartja magát kóros körömrágónak, de azért tisztában van vele, hogy ez problémát jelent számára. "Én csak alkalmanként szoktam rágni a körmömet, ha elfeledkezem róla, meg ha éppen nagyon szorongok, stresszelek valami miatt tartósan. Viszont mindig rövidre van reszelve a körmöm, hogy ne tudjam rágni, ezért inkább a bőrt szoktam cincálni körülötte. Legtöbbször nem rágom, nagyon figyelek is rá, hogy ne rágjam, mert tudom, hogy könnyen gombás lesz azoknak akik rágják, meg rondán felhullámosodik. Ha néha véletlenül nagyon lerágom, vagy beszakad, azonnal elkezdem hámosító és gomba elleni krémmel kenni a kezem, amíg a seb begyógyul, és a körmöm megnő újra."

Tűzpiros körömlakkot rágcsálsz?

Sokat segíthet a rendszeres manikűr, meg a körömlakk. Látva szép, vadító körmeinket, na meg a tudat, hogy mennyit költöttünk rá, visszatarthat minket a rágástól. Van, aki direkt csak azért használ körömlakkot, vagy tetet fel műkörmöt, hogy ne rágja szét a körmeit, manikűrösök szerint ez sokaknál működik is, a fanatikusok azonban egy idő után már nem bírják, és letépik a műkörmöt is. Persze a férfiaknak nehezebb a dolguk, nekik nem mutatna túl jól a tűzpiros körömlakk, de patikában beszerezhető, körömrágás elleni, keserű krémet ők is tudnak használni.

Ne feledjük azonban, hogy a körömrágásnak legtöbbször valamilyen komoly, lelki oka van, így valószínűleg más stresszoldó tecknikát kell alkalmaznunk a körömrágás helyett. Erre jó lehet például a rágógumi, vagy egy maroklabda. Sajnos a selyemkesztyű már nem divat, de otthon nyugodtan hordhatunk kesztyűt, ezzel is akadályozva hogy nekiessünk körmeinknek.

A kóros körömrágás azonban (orvosi nevén onychophagia) sajnos nem szüntethető meg ilyen apró trükkökkel, a pszichológusok ezt is a kényszerbetegségek közé sorolják. Ilyenkor nem elég a tüneti kezelés, hanem a szorongás belső okát kell feltárni. Azért is fordul elő gyakran kamaszkorban a körömrágás, mert a gyerekek ilyenkor szembesülnek az első nagyobb személyes konfliktusokkal, csalódásokkal, vagy iskolai problémákkal. Nekik is a körömrágás okának valódi feltárása segíthet a leszokásban. Kórós körömrágás esetén, - azaz amikor valaki tényleg állandóan rágja a körmét, és szinte már észre sem veszi, - nem árt pszichológust felkeresni.

A lerágott köröm amellett hogy ronda, számos egészségügyi problémát is okozhat. Aki állandóan rágja a körmét, annak felázik a körömágya, gyakran vérzik is, ami miatt könnyebben kap el fertőzéseket, gombát. Ez a fertőzés aztán a szájba is átkerül, így a körömrágás számos fogászati és ínyprobléma gyökere is lehet.