Hogyan lesz a filozófiából fitnesz?

Vágólapra másolva!
A jóga olyan mesterek által jutott el a modern kultúrába, akik tisztában voltak vele: némileg a nyugati ember ízléséhez kell formálniuk az autentikus iskolákat. Arra azonban talán ők sem számítottak, hogy napjainkra valóságos divatirányzattá válik az ősi mozgásforma.
Vágólapra másolva!

Patandzsáli jógi Jógaszútra című művében a következő utat vázolja: csendesítsd le mentális folyamataid, meditálj tartósan, érd el a megvilágosodást. Tartsd be a tilalmakat, tartsd be az előírásokat. Ezek után következhet a jóga fizikális gyakorlása: az ászanák (testgyakorlatok), a pránájámák (légzés gyakorlatok), majd az érzékek befelé fordítása, a koncentráció, a meditáció, és az egység állapotának megélése.

Van aki újjászületni, más csak lefogyni szeretne

Mindebből a nyugati ember számára a jóga fizikális gyakorlása valójában csak mozgásterápiának fogható fel. A testhelyzetek, légzőgyakorlatok és meditáció elősegíti tested, lelked és szellemed működésének összehangolását. Így a jóga kultusz felívelését a mindennapjainkban egyre fokozódó stressz tette lehetővé.

Hogy a jóga ekkora népszerűségre tett szert, annak éppúgy megvannak az előnyei, mint a hátulütői. Jó hír, hogy a fitnesztermekben a dübörgő aerobik órák helyett egyre többen választják ezt a valóban egészségmegörző, stresszoldó tréninget, a rossz hír viszont az, hogy közülük sokakat csak annyi érdekel a jóga kapcsán, hogyan fognak lefogyni tőle, és vajon elég szálkás izmokat építhetnek-e az ászanákkal. Pedig a jógát India határain túl elterjesztő mestereknek nem az volt a céljuk, hogy egy újabb fitneszirányzatot adjanak a világnak. Átmenteni szerettek volna valamit a mi zaklatott kultúránkba jóval békésebb keleti életszemléletből.


Keletről nyugatra

A századforduló elején európai, amerikai kutatók jutottak el Indiába, Tibetbe, ahol tanulmányozhatták az ősi eszmerendszert. A keleti jógik pedig sok esetben áttették székhelyeiket a nyugati országokba, hogy átadhassák mindazt a bölcsességet, amit mestereiktől tanultak. Selva Raja Yesudian jógi például 1936-ban érkezett Magyarországra, ám 1949-ben távozásra kényszerült, mert az akkori politikai helyzet ezt kívánta meg.

A jóga Amerikában hirtelen kapott hatalmas teret. Rengeteg jógakutató központ jött létre, még több irányzat talált követőkre. Világhírű zenészek, mint Madonna, vagy Ricky Martin, olyan nagy színészek, mint Meg Ryan és férje, Dennis Quaid, vagy Gwyneth Paltrow, de egész sportcsapatok is rendszeresen jógáznak. A Los Angeles Lakers teljes állománya hetente többször is gyakorolja az ászanákat, hogy állóképességük nagyobb, izmaik pedig ruganyosabbak legyenek.

Hetente több mint 2000 ember - köztük számos híresség - látogatja például a David Life és Sharon Gannon által 1986-ban alapított Jivamukti jóga stúdiót New York City-ben. A stílus népszerűsége az alapítók által kidolgozott tanítási módszerben rejlik: a gyakorlatok mellett egy óra anyaga éneklést, mantrázást, jóga filozófiai idézetek felolvasását, értelmezését, zenehallgatást, pozitív megerősítéseket, légzőgyakorlatokat, és meditációt is magukba foglalnak.

A leggyakoribb jóga típus

Leggyakoribb jóga típus - hazánkban is - a Hatha jóga. Ez a válfaj ötvözi a testgyakorlatokat légzőgyakorlatokkal és meditációval. Sokan remek testedzésnek tartják, aminek gyakorlásával hajlékonyabbá, rugalmasabbá válhatsz, formálja az alakod, de gyakorlása közben rádöbbensz: lelki, szellemi változásokat is tapasztalsz. A Hatha jóga egyik típusa a Bikram, ami hazánkban jelenleg a legexkluzívabb irányzatnak számít. Ilyen speciális foglalkozásokat csak kevés helyen tartanak, így aki bejut az órákra, szerencsésnek mondhatja magát.


A Bikram jógát a ma is élő Bikram Choudhury fejlesztette ki. A foglakozás egy 38-40 fokra fűtött teremben zajlik. Az izmok, szalagok jobban nyúlnak a melegben, és a test izzadásával salakanyagok távoznak a szervezetből. A Bikram jógát szigorú védjegy őrzi, képviselői elhatárolódnak más, fűtött szobákban végzett jógafajtáktól, mint például a Hot jóga. A Bikram 26 egymásra épülő testgyakorlatból áll. Mindegyik előkészíti a testet a következő gyakorlatra. A 26 gyakorlat nem felcserélhető, de védjegy alatt áll a szoba pontos hőmérséklete, a tükrök és szőnyegek elhelyezkedése, és a mantrák, tanítások szövege is.