Vége az injekciós tűtől való rettegésnek

Vágólapra másolva!
Az amerikai Georgia Műszaki Egyetem kutatói olyan fájdalommentes tapaszt fejlesztettek ki, amely egykor majd kiszoríthatja az injekciós tűt, nem kell többet az influenzaoltástól rettegni.
Vágólapra másolva!

Az aprócska mikrotűkkel borított tapaszok a cukorbetegség és számos egyéb kórállapot - például a szem betegségeinek, többek között a makuladegenerációnak - kezelését biztonságosabbá, hatékonyabbá és kevésbé fájdalmassá tehetik. "Az a célunk, hogy minél több esetben feleslegessé tegyük az injekciós tű használatát és egy olyan tapasszal helyettesítsük, amelyet a beteg fájdalommentesen és egyszerűen felhelyezhet, hasonlóan egy sebtapaszhoz" - nyilatkozta a médiának Mark Prausitz kutató.

A tűk mindössze néhány száz mikron hosszúságúak és pár hajszálnyi szélességűek. Prausitz és munkatársai szerint a mikrotű-tapasszal feleslegessé válik az orvoslátogatás az éves influenzaoltás miatt is. A kutatók vizsgálták a hagyományos influenzaoltás és a mikrotű-tapasz segítségével beadott vakcina hatását, és azt találták, hogy az antitestek szintje megegyezett a két módszer esetén, ráadásul a mikrotű segítségével beadott oltás esetén az immunválasz egyéb paraméterei még kedvezőbben is alakultak. A kutatók azt remélik, 2010-ben megkezdhetik a mikrotű-tapasz embereken történő tesztelését.