Plasztikai beavatkozással is enyhíthetőek a migrén tünetei

Vágólapra másolva!
A homlokemelő plasztikai beavatkozások nemcsak fiatalítanak, de a migrénes fejfájást is megszüntethetik - állítja az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának szakfolyóiratában megjelent új tanulmány, amely egy placebocsoportot is tartalmazó kettősvak vizsgálat eredményeiről számolt be a napokban.
Vágólapra másolva!

A botoxinjekcióktól is enyhülhet a migrén

A migrén nemcsak az érintetteknek, de a gazdaság számára is komoly "fejfájást" okoz. Amerikai becslések szerint az emiatt kiesett munkaidő, illetve a kezelési költségek összesen évi 13 milliárd dollárra rúgnak. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának (ASPS) hivatalos orvosi lapjában (Plastic and Reconstructive Surgery) közölt tanulmány szerint most azok a migrénben szenvedők is reménykedhetnek, akiknek súlyos és gyakori fejfájását a hagyományos gyógymódok nem tudják megszüntetni.

Közel egy évtizede tesztelik már a kutatók azt a feltevést, miszerint a migrént az úgynevezett háromosztatú ideg ágainak irritációja okozza. Az ezeket az idegágakat körbevevő izmok kiiktatásával, a fejfájás elmúlik: ez az, amiért néhány páciens migrénes fejfájásának enyhülését tapasztalhatja például a botoxkezelések következtében.

Plasztikai beavatkozással a migrén ellen

A legújabb kettősvak, placebokontrollált klinikai vizsgálatban a kutatók beazonosították a három, a panaszok kiváltásáért leggyakrabban felelős területet, majd a vizsgálatba bevont 75 személyt véletlenszerűen két csoportra osztották: 49-en a valós plasztikai beavatkozást, 26-an pedig az álsebészeti beavatkozást kapták.

A páciensek fejfájásukról részletes kérdőív kitöltésével számoltak be. Egy évvel a műtétek után a valós sebészeti beavatkozáson átesettek 57 százaléka migrénes fejfájásának teljes megszűnéséről nyilatkozott, míg ez az arány az imitált műtéten átesők között csak 4 százalékos volt. Ezenkívül a valós műtéten átesett páciensek fennmaradó részének 83 százaléka fájdalmainak legalább 50 százalékos csökkenéséről számolt be. A placebocsoport tagjainak 57 százaléka értékelte úgy, hogy állapota a műtét óta eltelt időben javult, amit részben a placebo hatásaként értelmezhetünk. A kutatók azonban kiemelik, hogy a két csoport közötti különbségek statisztikailag mindenképpen értelmezhetők.

A nőknél gyakoribb a migrén

"Csaknem minden negyedik háztartás, ezekben is a nők 18 százaléka szenved migrénes fejfájástól, sok páciens pedig kétségbeesetten keres megoldást fájdalma megszüntetésére. Tanulmányunk kimutatta, hogy a migrénes fejfájások sebészeti kezelése biztonságos, hatásos, és azt is, hogy ez a viszonylag rövid beavatkozás hatalmas hatással van a betegek életminőségére - miközben egyes páciensek az öregedés jeleitől is megszabadulnak" - mondja Dr. Bahman Guyuron, az ASPS plasztikai sebésze, a Clevelandi University Hospitals Case Medical Center Plasztikai Sebészeti Részlegének vezető professzora.