A parlagfű-allergia a szexuális életünket is hátrányosan érintheti

Vágólapra másolva!
Az Allergy and Asthma Proceedings című orvosi kiadványban megjelent publikáció szerint a szénanáthás tünetek - köztük a még éppen aktuális parlagfű-allergiával - nemcsak az általános közérzetünket és a pihentető éjszakai alvást képesek tönkretenni, hanem a szexuális életünket is megkeseríthetik. Megjegyzendő, hogy a hétszáz embert vizsgáló, egyszerű kérdőíves módszerrel végzett kutatás szerzői csak olyan allergiás betegeket kérdeztek meg, akik semmilyen allergiaellenes kezelésben nem részesültek: nekik természetesen azt javasolják, hogy ne szenvedjenek feleslegesen, inkább keressenek olyan vény nélküli vagy orvosi receptre kapható szereket, amelyek legalább részben képesek enyhíteni a tüneteiket.
Vágólapra másolva!

A Dr. Michael Benninger és munkatársai által jegyzett tanulmányban a válaszadók fele szenvedett szénanáthában (allergiás rhinitis), másik felük viszont nem mutatott allergiás tüneteket. A szénanátháról már eddig is ismert volt, hogy az orrfolyás, a torokkaparás, a szem kivörösödése és viszketése mellett - érthető módon - alvási problémákat is képes okozni, a szexuális életre gyakorolt negatív hatásokat azonban szinte alig vizsgálták eddig. Ennek oka talán az lehet, hogy logikusan végiggondolva intim kapcsolataink minőségét sem fogja éppen pozitívan érinteni, ha partnerünket tüsszögve, bedugult orral próbáljuk meg elcsábítani, miközben nagyjából tízpercenként kell kifújnunk az orrunkat, szemeink pedig csak úgy vöröslenek a sok dörzsöléstől. Benninger és kollégái ennek ellenére úgy gondolták, hogy egy kérdőíves kutatást talán megér a kérdés vizsgálata, hiszen ez egy újabb nyomós indokot szolgáltathat az allergiaellenes kezelés megkezdésére azoknak, akik ezt esetleg eddig elmulasztották volna megtenni.

A szexuális és intim élet minőségét vizsgáló kérdőívre adott válaszok szerint az allergiás csoport 83%-ánál jelentkeztek ilyesfajta problémák, ha nem is mindig, de legalább időnként. 18% viszont úgy nyilatkozott, hogy az allergia komolyan megkeseríti a hálószobai életüket, érdekes módon azonban ez a csoport sem keresett eddig semmilyen ellenszert a szénanáthás tünetekre - olvasható a HealthDay beszámolójában. "Engem azért meglepett, hogy az allergia ilyen mértékben érinti a betegek szerelmi életét, bár a pácienseim személyes beszámolói alapján valamennyire azért mégiscsak sejthető volt a végeredmény" - mondta Benninger. "Az sajnos nem deríthető ki egy ennyire egyszerű vizsgálatból, hogy az allergia pontosan miként befolyásolja a szexualitással összefüggő élettani folyamatokat, de gyanítható, hogy allergiásan egészen egyszerűen nem érezzük valami szexinek magunkat" - tette hozzá az Ohio-i Cleveland Klinika orvosa.

Mit tehetsz az allergia ellen? Ha egyszer már érzékennyé váltál a pollenekre, sok lehetőséged sajnos nem marad, néhány egyszerű tanács betartásával és a különféle készítmények (vény nélkül kapható orrsprék, receptre adott vagy vény nélkül is kiváltható antihisztamin-készítmények, illetve a csak receptre felírt intranazális szteroidok) szedésével azért érzékelhető mértékben javíthatod saját állapotodat. Az egyszerű életmódtanácsok közül az alábbiakat érdemes megfontolnod:

- Az allergiaszezonban a megszokottnál gyakrabban moss/öblíts hajat.

- Cseréld továbbá sűrűbben a párnádat, a paplanod huzatját, illetve a lepedődet. Így megoldható, hogy testeden és a közvetlen közeledben minél kisebb maradjon a pollenkoncentráció.

- Napközben - legalábbis amíg még meleg az idő - érdemes csukott ablaknál tartózkodnod a lakásban, és csak az esti, illetve a reggeli órákban szellőztetni egy kiadósat.

- Ha kertes házban laksz, még a melegebb őszi napokon se szárítsd a ruháidat a kertben, hiszen a parlagfű pollenjei egészen addig a levegőben maradnak, amíg az első októberi fagyok be nem köszöntenek.

- Otthonodban - amennyiben módod nyílik rá - használj pollenszűrős levegőtisztítót vagy légkondicionáló berendezést.

- Pollenszezonban porszívózz gyakrabban, esetleg szerezz be HEPA-szűrővel ellátott porszívót. A gyakori orrfújás okozta orrpír megakadályozása érdekében használj négyrétegű, extra puha papírzsebkendőt.

- Kerüld az illatosított papírzsebkendőket, hiszen ez ebben az időszakban vélhetően csak fokozni fogja a már amúgy is gyakori tüsszögésedet.