11 lépés a levertséged megszüntetéséhez

Vágólapra másolva!
Gyakran érzed magad fáradtnak, elesettnek? A kimerültségnek gyakran igen egyszerű okai vannak, amelyek már kis odafigyeléssel megszűntethetők.
Vágólapra másolva!

1. Csökkentsd a kalória-bevitelt!

Amikor étkezünk, gyomrunkba több vér áramlik, szervezetünk pedig energiát használ fel az étel lebontására és emésztésére. Próbáld meg, hogy nem eszed magad pukkanásig tele, ekkor ugyanis biztos, hogy fáradt leszel étkezés után.

2. Soha ne hagyd ki a reggelit!

Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy azok, akik rendszeresen kihagyják a reggeli első étkezést, rosszabbul teljesítenek a nap folyamán, mint a reggelizők. Reggelire egyél sok fehérjét: tojás és némi zabkása, ez a legjobb reggeli választás!

3. Aludj elegendőt!

Alvás közben fontos hormonális változások mennek végbe szervezetünkben, amelyek elengedhetetlenek az egészséges működéshez. Már egy órával kevesebb alvás is komolyan befolyásolhatja másnapi teljesítményed. Próbálj meg egy órával korábban ágyba bújni, ha rendszeresen fáradtnak érzed magad!

4. Mozogj!

Próbálj beilleszteni napirendedbe egy rövid edzést, már 20-30 perc is elég. Kocogj, sétálj, fekvőtámaszozz vagy ússzál!

5. Fogyassz táplálékkiegészítőket!

A jó minőségű táplálékkiegészítők segíthetik szervezeted egészséges működését. A Q10 koenzim, valamint D és B-vitaminok segíthetnek a napi fáradtság leküzdésében.

6. Méregteleníts!

Próbálj kikerülni a cukor-nikotin-alkohol-koffein-mesterséges adalékok ördögi körből, fogyassz inkább minél több nyers ételt: zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat. A grillezett hal, valamint a zabkása is kiváló energiaforrások.

7. Csökkentsd a stresszt!

Amikor stressz alatt vagyunk, szervezetünk kortizolt és adrenalint pumpál mindenhova, hogy felkészítse testünket a vészhelyzetre. Ha azonban nincs vészhelyzet, ezek a vegyületek káros hatással lehetnek szerveinkre. Ezért próbálj ki néhány stresszmentesítő gyakorlatot: meditálj, lélegezz mélyeket, végy egy nyugtató fürdőt, sétálj a szabad levegőn, vagy csak tedd, amihez kedved van.

8. Ellenőriztesd a pajzsmirigy-termelésed!

A pajzsmirigy szervezetünk metabolikus központja, amely ha nem termel elegendő hormont, folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat. A pajzsmirigy alulműködés egyszerűen kezelhető, így érdemes megvizsgáltatnod, nincsenek-e ilyen jellegű problémáid.

9. Napozz!

Szervezetünk a napfény hatására D-vitamint termel, ennek hiányában fáradtnak és kedvetlennek érezhetjük magunkat. Heti háromszor tíz perc napozás csodaszer a kedélyállapotodra!

10. Tarts rendet magad körül!

Ha rend van az életedben, energiaszinted is nő. Nézz körül lakóhelyeden, az irodában és szabadulj meg a felesleges tárgyaktól. Tarts rendet és kedélyállapotod is javulni fog.

11. Ápold a kapcsolataid!

A National Geographic egy friss kutatása azokat az országokat vizsgálta, ahol az emberek a legnagyobb valószínűséggel megérik a 90 éves kort. E társadalmak egyik közös jellemzője az erős szociális kapcsolatok fenntartása volt. Tölts minél több időt családoddal, barátaiddal!