Vágólapra másolva!
Egy híres rockzenész mondása szerint nem azért vagyunk itt, hogy sokáig éljünk, hanem hogy jól érezzük magunkat: a mindennapok során - akár öntudatlanul is - sokan követik ezt az életfilozófiát. Egészségtelen életmód, helytelen táplálkozás és káros szenvedélyek - tíz hatékony módszer, ha tudatosan akarod károsítani a saját egészségedet. Cikkünk a LiveScience internetes portál amerikaiaknak szóló összeállítása alapján készült, ez azonban kis túlzással már a hazai viszonyokat is jól szemlélteti.
Vágólapra másolva!

Íme a LiveScience szerzője által összeállított tízes lista az életünket (is) veszélyeztető legkárosabb dolgokról, ahol a sorrend most mellékes, hiszen a felsorolt veszélyek értelemszerűen nem szerepeltethetőek egyforma súllyal:

Aludj minél kevesebbet!

Az alváshiányról már sokan kimutatták, hogy összefüggésbe hozható a különféle betegségek - elhízás, cukorbetegség és rák - kialakulásával, azon kívül persze, hogyha fáradtan ülsz autóba, akkor csaknem ugyanannyi veszélynek teszed ki magadat, mintha ittasan vezetnél.

Ne járj orvosi ellenőrzésre!

Sokan úgy gondolják, hogy nem érdemes még évente harminc percet sem azzal tölteniük, hogy meglátogassák háziorvosukat. A távolmaradás jó taktikának bizonyulhat abban az esetben, ha szűrővizsgálaton vagy más egészségügyi ellenőrzésen kell résztvenned: ha nem akarod végighallgatni orvosod egészséges életmódra vonatkozó tanácsait, egyszerűen hagyd ki a vizsgálatot.

Ne végezz szellemi kihívást jelentő feladatokat!

Az olvasás, a keresztrejtvényfejtés vagy más hasonló tevékenység szintén veszélyes lehet, ha el akarod kerülni az öregkori elbutulással járó Alzheimer-kórt. A betegség csaknem mindenkit utolér, aki elég sokáig él, annak ellenére, hogy az agyunkat megmozgató tevékenységekről ismert, hogy hatékonyan késleltetheti a kór kifejlődését.

Ne védekezz a szexuális aktusok során!

A szexről senki sem gondolja, hogy rossz lenne, mégis az életedet veszélyeztetheti, ha nem vagy kellően elővigyázatos: az okos önpusztító nem használ óvszert, és más módon sem próbál meg védekezni, ha új partnerrel létesít szexuális kapcsolatot. Csak az USA-ban évente tizenkétmillióan fertőződnek meg különféle szexuális úton terjedő betegségekkel, amelyek közül néhány akár végleges terméketlenséggel is járhat. Kétszeres előny: hamarabb meghalsz és utódokat sem hagysz magad után.

Ne igyál mértékletesen!

Több tanulmány is alátámasztja, hogy jótékony hatással lehet az egészségedre, ha időnként egy kis alkoholt - főleg bort - fogyasztasz, feltéve, hogy nem léped át az ajánlott napi két pohár italnak megfelelő alkoholmennyiséget. Ha azonban mégis megteszed, az alkoholizmus különféle káros hatásai mellett azzal is számolhatsz, hogy tönkremegy a májad, cukorbeteg leszel és természetesen bele is halhatsz.

Lépd át a megengedett sebességhatárt!

Ha valóban hosszú életkort szeretnél megélni, biztonságosabb volna, ha mindenhová repülővel járnál: a statisztikák szerint harmincöt éves korukig jóval többen vesztik életüket közlekedési balesetekben, mint bármilyen más betegségben. Otthon is maradhatnál, de inkább ne tedd, helyette ülj be az autódba és lépj rá a gázra, miközben eszel vagy mobilon beszélgetsz - így jó eséllyel bekerülhetsz az említett halálozási statisztikába.

Ne lazíts!

Vigyél még több stresszt az életedbe: ez az egyik legbiztosabb módja annak, hogy immunrendszered legyengüljön, és a különféle betegségek könnyedén ledöntsenek a lábadról. Ha folyamatosan idegeskedsz, mellékveséidet folyamatos működésre kényszeríted, ami idővel gátolja majd az immunrendszer működését is - aggódj tehát minél többet.

Ne mozogj!

A televízió nemcsak hogy szórakoztató, de arra is jó, hogy ne akarj sehová menni: órákat tölthetsz el így a kanapén fekve. Egy átlagos amerikai egész élete során csaknem kilenc teljes évet tölt el a képernyő előtt, amit máskülönben akár mozgással is tölthetne. Ne tedd: maradj kövér, miközben egyre okosabb lehetsz, persze csak ha a tudományos csatornákat kedveled.

Táplálkozz egészségtelenül!

A helytelen táplálkozás szintén jó módszer arra, hogy megrövidítsd saját életedet: a szívinfarktus még a ráknál is több halálesetet okoz. Az infarktusra részben genetikai tényezők is hajlamosítanak, de te magad is sokat tehetsz érte, ha minél több zsíros ételt és hízlaló édességet fogyasztasz - a hét minden napján.

Dohányozz!

Könnyedén megelőzhetnéd, hogy nikotinfüggővé válj, ha sosem gyújtanál rá, ekkor azonban annak is jelentősen csökkenne az esélye, hogy különféle daganatos betegségek alakuljanak ki a szervezetedben, például tüdőrák. Szívj tehát el inkább egy szál cigarettát, amitől hamarosan megemelkedik a vérnyomásod és a keringésed is romlani fog.