Hogyan csökkentsd a kávéadagod?

Vágólapra másolva!
Válts egészséges üzemmódra! Ha meg fogadod tippjeinket, tényleg sikerülhet csökkenteni kávéadagodat.
Vágólapra másolva!

Jaj, az a jó kis reggeli kapucsínó...Meg a délelőtti, meg az ebéd utáni, és az összes többi. A kávéval mindössze annyi a baj, hogy aki naponta egynél többet iszik, az koffeinfüggő. A koffein pedig furcsa dolgokat tesz velünk mentálisan és fizikailag egyaránt.

Nagyon rossz hatással van a szív- és érrendszer egészségére, ráadásul szétszórt gondolkodást és állandó tompaságot okoz. Ha úgy érzed, szétrobban a fejed, vagy azt sem tudod, merre vagy arccal, amíg az első kávéd nem ittad meg, az biztos jele annak, hogy a koffein nincs jó hatással rád.

Hogyan válts?

Általános szabály, hogy ahány kávét iszol egy nap (ebbe a tejeskávé és a kapucsínó is beleszámít), annyi hetet adj magadnak az átállásra úgy, hogy minden héten napi eggyel több kávézást helyettesítesz valami mással. Tehát ha általában 4 kávét iszol naponta, az első héten napi egy kávét válts ki, a második héten kettőt, így a negyedik hétre már el is hagytad a koffeines kávét.

Ha nagyon hiányzik a koffein, a fekete tea jó választás. Nem üti meg annyira a szervezetet, és a hatása is tovább tart, mint a kávéé. Tehát először egy, majd kettő, végül az összes kávézást lecserélheted teázásra. Természetesen a teát is ihatod tejjel, sőt fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel is ízesítheted. Később a fekete teákat ugyanezzel a módszerrel gyümölcs- vagy herbateára cserélheted. Ezerféle csodálatos tea létezik, és van valami felemelő, tiszta és nyugodt érzés abban, amikor egy különösen szép bögréből egészséget kortyolgatsz a rohanós kávé-cigi szünet helyett.

Illat- és ízpótlók

Ha a kávénak az illata és az íze hiányzik, akkor a majdnem kávé lesz a barátod. Az lehet instant gabonakávé, amivel megoldod az időkérdést is: pont úgy készítheted, mint a koffeines instant kávét, az íze is egész hasonló, viszont cikóriából, malátából és egyéb, egészségre nem ártalmas anyagokból készül.

A kotyogós kávé fílingjéhez pedig speciális kis tasakokban árulják a gabonákból és többnyire fügéből készült kávépótlót, amit ugyanúgy nagy nyomáson lehet lefőzni, mint a hagyományos presszókávét.

Ezenkívül úgynevezett gyümölcskávét is lehet kapni, ami olyan, mint egy erős tea és egy laza kávé keveréke. Ez a találmány kielégíti az intenzív ízre, illatokra és a kávé krémes állagára vágyódók ízlését.

A koffeinmentes kávé csak végszükség esetén szerepeljen a lehetőségek között, mert a hiedelemmel ellentétben egyáltalán nem olyan egészséges, és bár koffein nincs benne, a kávéra már nyomokban sem hasonlít - legfeljebb az aroma miatt, amivel a gyártók dúsítani kényszerülnek, hogy emlékeztessen az eredetire.