Speciális terápiával pótolható a kihullott haj

Vágólapra másolva!
Nemcsak férfiaknál, hanem nőknél is nagyon gyakran jelentkező probléma a hajhullás, hajritkulás: ebben az esetben fontos, hogy időben megkezdődjön a megfelelő kezelés, ugyanis ilyenkor még megállítható vagy akár vissza is fordítható a folyamat. Egy új eljárás, az úgynevezett mezoterápia lényege, hogy vitaminokat és más hatóanyagokat alkalmaznak a hajas fejbőr sejtjeinek regenerációja érdekében: az eljárás segítségével műtéti beavatkozás nélkül, látványos és tartós eredmények érhetőek el a hajas fejbőrön. Vannak-e mellékhatásai a módszernek? A korpásodás ellen is hatékony-e a beavatkozás?
Vágólapra másolva!

Nem csak a férfiakat érinti

A férfiak kopaszodása genetikailag meghatározott, így 30-40 éves kor körül a fej egyes területein megszaporodnak a faggyúmirigyek, amivel párhuzamosan leáll a hajhagymák működése. Talán ez az a hajhullási forma amelyre jelenleg a legtöbb, némiképp tényleg hatékony szer áll rendelkezésre jelenleg; a kopaszodás ezen formáját hormontartalmú kezelésekkel meg lehet állítani, viszont ez potencia- problémákkal járhat együtt, amit a férfiak többsége érthető módon inkább nem vállal.

A nők hajritkulása

Az androgén alopécia nőknél is okozhat hajritkulást, amennyiben hajhagymáik fokozottan érzékenyek a férfiakénál sokkal kisebb koncentrációban jelenlévő androgénhormonra. Mindez főleg azoknál a nőknél okozhat problémát, akiknek a testszőrzetük is kicsivel férfiasabb megjelenésű, mint az átlagé. Itt is csupán a hormontartalmú készítményektől várható segítség, így bizonyos hajvizekkel lehet kezelni a fejbőrt, de belsőleg alkalmazott hormonkészítmények, bizonyos fogamzásgátlók is alkalmazhatók, természetesen csak szakorvosi tanácsra. A hormonális hatásra kialakuló kopaszodás a nőknél sokkal ritkább, mint a férfiaknál, de azért előfordulhat, bár ekkor sem annyira kifejezett. Az okokat az ösztrogéntermelés zavarában kell keresni. Hajhullás jelentkezhet ezenfelül bizonyos női nemi szerveket érintő tumoroknál vagy egyszerűen a menopauza bekövetkezte után is.

A férfias típusú, élettani okokkal magyarázható kopaszodási forma hátterében a férfi nemi hormon, a tesztoszteron áll, amelynek hatására a hajhagymák megújulási ciklusa a szokásos 3-4 évről pár hónapra gyorsulhat fel, így hamarabb kimerülnek és elveszítik funkciójukat. A kopaszodás további oka lehet, hogy a nők szervezetéből a menstruáció, a terhesség vagy a szoptatás során többféle ásványi anyag (vas és nyomelemek) használódik el nagyobb mennyiségben, amelyek pótlására később nem mindenki fordít kellő figyelmet.

Hajpótlás mezoterápiával

A mezoterápiás hajgyógyászat egy teljesen új eljárás a hajhullás megállításában és a hajnövekedés fokozásában, valamint az egészséges haj és fejbőr eredeti szerkezetének visszaállításában. Ez egy helyi kezelés, melynek során közvetlenül juttatnak a fejbőrbe speciális vegyületeket, például B-vitamin-komplexet, cinket, illetve egy olyan vegyületet, amelyek közvetlenül stimulálja a hajhagymákat. A hatóanyagok ezután életre keltik a hajtüszőket, és helyreállítják a fejbőr sérült keringését. A kezelés fájdalommentes és semmilyen formában nem terheli meg a szervezetet, és a kezelés megkezdésétől számítva egy hónapon belül megszűnik a fejbőr korpássága, zsírosodása, a meglévő hajszálak megerősödnek, megvastagodnak. A haj a kezelés során visszanyerheti életerejét, fényesebbé válik, felgyorsul a növekedése, továbbá csökkenhet a hullásra való hajlama. A mezoterápiás kezelés hatékonyan veszi fel a harcot a kezdődő hajhullással szemben, erősíti a gyenge hajhagymákat, emellett serkenti a haj növekedését és rugalmasabbá, erősebbé teszi a hajat. A szakemberek ugyanakkor azt is kiemelik, hogy ez a módszer nem hatásos az elhalt hajhagymákon, a már teljesen kopasz fejtetőn.

Az OEP csak a helyreállító beavatkozásokat fizeti

Dr. Gresz Miklós, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főtanácsosa az [origo]-nak elmondta, hogy a társadalombiztosítás csak a helyreállító műtéteket finanszírozza a páciensek számára. "A döntés joga - az adott műtét indokoltságáról, típusáról - ebben az esetben mindig a kezelőorvosé és a kórházé" - emelte ki a szakértő.

A korpásodás ellen nem hatékony a mezoterápia

A nyolc alkalomból álló kezeléssorozat csak fokozatosan fejti ki hatását, ezért az első 1-2 kezelés után még nem érzékelhető látványos változás. Az egyes kezelésekre hetente kerül sor: egy-egy kezelés mintegy fél órát vesz igénybe. A szakemberek apró tűszúrásokkal egy speciális "vitaminkoktélt" juttatnak a fejbőr alá, ahonnan a jótékony hatású anyagok közvetlenül a hajhagymákba jutnak. A kezeléssorozat 2-3 hónapig tart,egy hét után viszont már láthatóak az eredmények: a hajhullás gyengül vagy teljesen abbamarad, majd megjelennek az első új hajszálak is. A kezeléssorozat évente ismételhető. Klinikai tanulmányok szerint általánosságban elmondható, hogy az esetek körülbelül 70-80%-ában lehet látványos javulást elérni ezzel a módszerrel, a korpás hajra azonban a mezoterápia nem jelent megoldást. A kezelés után legalább két hétig tartózkodni kell az erős napfénytől és a szoláriumhasználattól.

Mikortól tekinthető kórosnak a hajhullás?

A természetes hajhullás jelenségéhez tartozik a tavaszi és őszi hajhullás. Ennek oka, hogy - a mérsékelt égövön élő állatok nyári és téli bundaváltásához hasonlóan - az ember is "vedlik", csak jóval kisebb mértékben. Bizonyos életkorokban is normális a hajhullás: az újszülöttek úgynevezett lanugo haja a 6-8. héten hull ki, ami után már a terminális hajszálak indulnak növekedésnek. A kamaszkori hajhullást a férfi nemi hormonok koncentrációjának emelkedése okozza. A kismamák a szülés utáni nyolcadik héten szoktak a szokásosnál egyszerre több hajat elveszteni. A szülést követően nagyjából fél évvel a hajnövekedés és -hullás egyensúlya ismét a régi lesz. A haj időskorral járó, hormonális hatásra bekövetkező ritkulása is teljesen normális jelenség. Gondoljunk csak a nagyon sűrű hajra, ebből olykor napi 200 szál is kihullhat anélkül, hogy mindez kórosnak számítana. Ha viszont a hajszálak nem pótlódnak újakkal, akkor jogos lehet az aggodalom: aki úgy gondolja, hogy látszólag ok nélkül erősen hullani kezdett a haja, számolja meg hajkeféjében a naponta elvesztett mennyiséget. Ha gyanúsan sok hajszál esett ki, akkor a rendszeres hajápolás és heti egyszeri hajmosás mellett érdemes hetente megismételni a számolást. Ha sorozatosan nagy a hajveszteség, akkor a továbbiakban bőrgyógyász vagy hajgyógyász szakember segíthet a probléma okának azonosításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.