Depresszióhoz vezethet a szülés utáni kialvatlanság

Vágólapra másolva!
A Sleep című alvással foglalkozó szaklap szakértői szerint a gyermekszülés utáni alvásproblémák nagymértékben hozzájárulhatnak a terhesség utáni depresszió kialakulásához.
Vágólapra másolva!

"A gyermekszülés utáni pár hétben a nők általában kevesebbet alszanak, mint a terhességük alatt. Ez pedig növeli a terhesség utáni depresszióra való hajlamot" - nyilatkozta Dr. Signe Karen Dorheim, a norvég Stavanger Egyetemi Kórház orvos-kutatója.

Dr. Dorheim és kollegái összesen 2830 nő egészségi állapotát kísérte figyelemmel a 2005 októbere és 2008 szeptembere közti időszakban. A vizsgált nők átlagosan hat és fél órát aludtak naponta. Az elégtelen alvásminőség és a túl kevés alvás önmagában komoly kockázatot jelentett a depresszió kialakulására nézve, de ráadásul egyéb rizikófaktorok (korábbi alvásgondok, első gyermek, stresszes élet) még növelték is a depresszió valószínűségét.

"A szülés utáni fáradtság nagyrészt az alvásproblémák számlájára írható, de az enerváltság oka depresszió is lehet, ezért jobb odafigyelni" - nyilatkozta Dr. Dorheim. "Az újszülöttek sok figyelmet kívánnak, és ilyenkor normális, hogy a család alvási szokásai megváltoznak. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az édesanya eleget pihenjen, a szülés utáni depresszió ugyanis az egész család életére kihathat."