Add meg magad a láznak!

Vágólapra másolva!
A lázat nem szabad azonnal elnyomni, még ha a reklámok az ellenkezőjéről is próbálnának meggyőzni. Lázcsillapítás helyett támogatnod kell a szervezeted, hogy a testhőmérséklet megemelésével minél hamarabb lekűzdhesse a kórokozókat.
Vágólapra másolva!

A lázat legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, hogy szervezetünkben valaki felcsavarja a termosztátot. Ez a "termosztát" a köztiagyban lévő központi hőszabályozó rendszer. A "felcsavarás" következtében növekszik a hőtermelés, valamint csökken a hőleadás, következésképpen emelkedik a testhőmérséklet.

Kialakulási mechanizmusa szerint kétféle láztípust különböztetünk meg. A centrális láz a központi idegrendszer elváltozásai miatt jön létre: például sérülés, daganat okozza. Ilyenkor maga a termosztát sérül. Pirogén láz esetén viszont valamilyen külső hatás, például fertőzések, daganatszétesés, immunproblémák miatt pirogén, azaz lázkeltő anyagok jutnak a keringésbe, eljutva így a termosztáthoz, amit magasabb fokra csavarnak.

Ráér az a lázcsillapító!

37,5 °C-ig normál testhőmérsékletről beszélünk, 37,6-38 °C-nál hőemelkedést mérhetünk, efölött pedig egyértelműen lázról van szó. A láz azt jelzi, hogy anyagcsere-folyamataid felgyorsultak: szervezeted így aktivizálja védekező mechanizmusát, hogy gyorsan megszabaduljon a kóros sejtektől, idegen betolakodóktól.

A testidegen sejtek (baktériumok, vírusok, daganatsejtek...) ugyanis a 37 foknál magasabb hőmérsékleten könnyebben szétesnek, kiürülnek. Eközben sokféle toxin (méreganyag és anyagcseretermék) is felszabadul belőlük, ami enyhébb mérgezésre emlékeztető tüneteket idéz elő: rossz közérzetet, fáradékonyságot, étvágytalanságot, fejfájást, szédülést, szapora pulzust és légzést.

A fentiek szellemében 39°C alatti láznál nem kell rögtön bevenned a lázcsillapítót! Csak akkor használj gyógyszert, ha huzamosabb ideje lázas vagy, lázgörcs jelentkezett, illetve 39 °C-nál magasabbra szökik fel testhőmérsékleted! Ugyanakkor 40 Celsius-fokos láznál mindenképp fordulj orvoshoz, hiszen a láz megterheli a keringést és az idegrendszert, gyengíti a szívet! A 41 °C feletti láz pedig egyenesen életveszélyes!

Hogyan csillapítsd jól a lázad?

A lázcsillapítás sikere legalább fele részben azon múlik, hogy kellő folyadékot fogyasztasz-e, hiszen a heves légzés következtében sok vizet párologtatsz. Elsősorban vizet és herbateát igyál, amelyek ne legyenek se túl melegek, se túl hidegek.

Nehezen csillapítható láz esetén igen hasznosak a fizikális lázcsillapítás módszerei. Ezek a hőelvonás elvén alapulnak. Hűtőborogatáskor (priznic) egy langyosvizes lepedőbe kell a nyaktól lefelé a teljes testet becsavarni, efölé pedig egy száraz réteget tegyél. Ezt negyedóránként, vagy a lepedő átmelegedésekor cserélned kell. Csak csukló és homlok borogatása semmit sem ér!

Csökkenti viszont a lázat a vádliborogatás. Használj hozzá benedvesített - szobahőmérsékletű - pamuttörülközőt, amit a vádlid köré kell tekerni! Fedd be száraz törülközővel! Ezt a borogatást csak meleg lábak esetén alkalmazd, ugyanis, ha hideg a kezed és lábad, akkor vérkeringési zavarod van, s még tovább fokozhatod a megfázást. Ebben az esetben a fent említett módon a mellkasra tegyél inkább borogatást.

Jól bevált módszer a hűtőfürdő is. A beteget kellemesen meleg vízbe ültetjük, majd fokozatosan hideg víz hozzáadásával hűtjük a fürdővizet, amíg a testhőmérsékleténél hűvösebb nem lesz, kb. 29-30 fokos.

A fizikális lázcsillapítás alatt ne nyiss ablakot! Mind a borogatást, mind a hűtőfürdőt addig kell alkalmaznod, amíg a láz 38 fok alá nem csökken!

Fontos továbbá, hogy a lázas betegeb ne bújj meleg takaró alá, elég egy vékony pizsama, takaró: így nem akadályozod a bőrön keresztül történő hőleadást sem. Ne szedj antibiotikumot orvosi utasítás nélkül, hiszen az antibiotikum nem lázcsillapító, nem kellő okkal, adagban illetve ideig alkalmazva csak ártasz vele!

Rejtélyes lázak

A gyógyszeres és fizikális lázcsillapítás módszereit kombinálva a legtöbb makacs lázat csillapítani tudjuk. A láz mögött állhatnak azonban pszichés okok is (kimerültség, idegesség), de ezt a diagnózist csak akkor fogadják el az orvosok, ha a többi okot már kizárták. Ebben az esetben gyakorta használják az úgynevezett Holló-próbát: a lázcsillapítóra nem reagáló láz a nyugtatótól megszűnik.

Főképpen a kórházban fekvő és egyszerre többféle gyógyszert szedő betegeknél jelentkezhet pirula okozta láz, ami tulajdonképpen egy allergiás reakció.

Az emberek körülbelül 1 százalékánál pedig előfordul olyan időszak is, amikor bár panaszmentesek, hosszan tartó ideig állandó hőemelkedésük van, de annak okát hiába keresik. Az esetek zömében azután a hőemelkedés spontán elmúlik. Érdekes módon ez a jelenség a fiatal, húszas éveikben járó nők körében gyakoribb, s hormonális oka éppúgy lehet, mint életmódbeli: ez a korszak meglehetősen stresszesnek tekinthető.

Dr. Balaicza Erika belgyógyász, homeopata