Csatornalakók ezrei élnek a föld alatt a nyüzsgő nagyváros sötét labirintusában

Vágólapra másolva!
Vegas ragyogó fényeitől távol, mélyen a föld alatt húzódik egy baljós labirintus, amelyben mérges pókok és egy Troll becenevű, vasrudat forgató férfi él.
Vágólapra másolva!

A 300 kilométer hosszúságú árvízvédelmi alagútrendszerben azonban meglepő módon még közel ezer ember húzza meg magát. Néhányuk, például Steve és barátnője, Kathryn, gondosan berendezte otthonát: 38 négyzetméteres "garzonjukban" egy francia ágy, egy gardrób és egy könyvespolc is helyet kapott. A pár már három éve lakik itt, és ez idő alatt zuhanyt készítettek egy üres vizespalackból, festményekkel díszítették a falat, és kis könyvtárat hoztak létre kidobott könyvekből.

Használati tárgyaikat azonban gondosan műanyagkosarakba kell pakolniuk, hogy megóvják a padlón tócsákban álló kártékony víztől. Bútoraikat lomtalanításba kitett szemetek közül szerzik be, mondván, hogy ami másnak haszontalan, valakinek kincset ér. Steven három évvel ezelőtt került az alagútba, miután heroinfüggősége miatt elveszítette az állását. Elmondása szerint már tiszta, és a kaszinókat járják véletlenül ottfelejtett nyeremények után kutatva a félkarú rablókban.

A labirintus mélyén lakik Amy és Junior is, akik akkor veszítették el otthonukat, amikor négy hónapos kisfiúk, Brady halála után rászoktak a kábítószerre. Úgy hallották, hogy Las Vegasban jók a munkalehetőségek, de nem sikerült állást találni, és végül az alagútban kötöttek ki.

Matthew O'Brien újságíró, aki egy gyilkossági ügy nyomozása során bukkant rá az alagút lakóira, a The Shine A Light alapítvány létrehozásával próbál segíteni. "Ezek normális emberek, akik eltévelyedtek, általában valamilyen traumás esemény után" - mondja. "Sok közöttük a háborús veterán, akik poszttraumás stressz-betegségben szenvednek. Nem lehet tudni, hány gyerek él itt, mert elrejtik őket szem elől, de láttam rájuk utaló jeleket, játékokat és plüss állatokat."

O'Brien könyvet is írt a labirintus lakóiról Beneath The Neon címmel, amelyben bemutatja, hogyan hoztak létre a reményvesztett és nélkülöző emberek egy valódi közösséget a város alatt, ahol az alagutak egyik részében még művészeti galériát is elkülönítettek különleges graffitikkel díszítve.