Intelligens ruhák gondoskodhatnak a jó hangulatunkról

Vágólapra másolva!
Az új okos ruhák hamarosan segíthetik viselőiket, hogy hatékonyabban birkózzanak meg a modern élettel együtt járó stresszel.
Vágólapra másolva!

A prototípusok képesek nyomon követni az olyan élettani változókat, mint a testhőmérséklet és a pulzusszám. A ruhadarabok egy olyan adatbázishoz kapcsolódnak, amely elemzi a beérkező adatokat és azonosítja az illető érzelmi állapotát. Ezután a ruhákba épített képernyőn és hangszórókban olyan dalok, szavak és képek jelennek meg, amelyek megnyugtatják vagy támogatják a ruha viselőjét.


Az intelligens ruhák a Wearable Absence elnevezésű művészeti projekt keretében születtek és olyan anyagokból készültek, amelyekbe vezeték nélküli érzékelőket szőttek bele. Ezek számos árulkodó biológiai tényező, például a testhőmérséklet, a pulzusszám, a légzés és a bőrimpedancia változásait képesek nyomon követni.


Az adatokat passzívan gyűjtik, a válasz pedig a felhasználó által korábban létrehozott webes adatbázisból érkezik. A ruhák okostelefon segítségével csatlakoznak a világhálóra. Amikor az érzékelők azt jelzik, hogy a ruha viselője egy adott érzelmi állapotban van (pl. ideges), az adatbázisból olyan tartalmak (képek, zenék, stb.) érkeznek, amelyek megpróbálják megváltoztatni az illető hangulatát.


Ehhez a ruhákat LED-es kijelzőkkel látták el, a kapucniba pedig hangszórókat építettek be. A kijelzőn görgethető szöveget vagy egyszerű képeket lehet megjeleníteni, míg a hangszórókon keresztül zeneszámokat, hangokat vagy családtagok és barátok előre felvett üzeneteit lehet lejátszani.


A kanadai Concordia Universityn dolgozó Barbara Layne és a Goldsmith College Digitális Stúdió munkatársa, Janis Jefferies által kifejlesztett prototípusokat a Montrealban megrendezett Humanities and Social Sciences kongresszuson mutatták be. Layne professzor korábban már készített olyan kabátokat, amelyek tulajdonosaik hatására más üzeneteket jelenítettek meg beépített LED-es kijelzőiken.