Aki szeret mozogni, annak a lakása jellemzően rendezettebb

Vágólapra másolva!
A fizikailag aktívabb embereknek az otthona általában rendezett, míg a rendetlen háztartásban élők hajlamosabbak mozgásszegényen élni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Indiana Egyetem kutatói közel 1000 St. Louis-i lakos mintáján vizsgálta a helyiek életmódját, elsősorban fizikai aktivitásának rendszerességét. A 49-65 éves korú résztvevőknél nem csak az életmódra jellemző tényezőket, de otthonaik belső és külső tulajdonságait is rögzítették az egyetem szakemberei. Adatokat gyűjtöttek arról, hogy milyen tisztaságú, bútorozottságú otthonban éltek a válaszadók; mennyire volt zajos a környék ahol éltek; milyen volt arrafelé a levegő minősége vagy a lakóépületek állapota.


Mint kiderült, a fenti környezeti tényezők közül mindössze a lakás rendezettsége volt az egyetlen, amely kapcsolatban állt a lakók fizikai aktivitásának szintjével. A felmérés eredményei szerint a tisztább, rendezettebb otthonokban élők fizikailag is aktívabbak maradtak, míg a rendezetlenebb lakások tulajdonosai sokkal kevésbé foglalkoztak testük edzésével vagy karbantartásával.


A kutatók szerint nem világos, hogy miért tisztább, rendezettebb az aktívabban élők otthona. Több elmélet is igaz lehet: az egyik szerint a háttérben az állhat, hogy az otthonukat rendben tartók az egyéb mozgásokra is inkább hajlandóak - hiszen akár félóra portörlés is fizikai aktivitás, egy egész lakás kitakarítása pedig ennél is több.


De az is elképzelhető, hogy azok az emberek, akik jobban foglalkoznak testük karbantartásával egyszerűen otthonaikkal szemben is magasabb követelményeket támasztanak.