Vágólapra másolva!
Nem a gyerekek kedvence, sőt, sok felnőtt sem igazán szereti, pedig igazi vitaminbomba, és számtalan krónikus betegség tüneteinek enyhítésére is alkalmas. Részben azért nem annyira népszerű, mert sokan főzelékformájában ismerik csak, pedig salátának és desszertnek is kiváló.
Vágólapra másolva!

A spenót, más néven paraj, a legkorábban termő zöldségfélék egyike. Fogyasztása mindenképpen ajánlott, mivel vitaminban, ásványi anyagokban, rostban és antioxidánsban nagyon gazdag, a benne lévő K-vitamin pedig a máj méregtelenítő folyamatait segíti.


A spenót gyógyhatása


A spenót kiváló bőrbetegségek, emésztési rendellenességek és gyomorfekély kezelésére, idegrendszeri panaszok enyhítésére, valamint ínysorvadás ellen. Ugyancsak jótékony hatással van a pajzsmirigy működésének zavaraira, használható még túlsúly, keringési- és szívrendellenességek esetén, májpanaszokra, rákos megbetegedések és rendellenes vércukorszint kezelésére - olvasható a Napsugár Életház sajtóközleményében.


Hiába az egyik legegészségesebb zöldségféle, kevesen fogyasztják, aminek valószínűleg az lehet az oka, hogy nem is sejtjük, mennyi mindent készíthetünk spenótból.


Fogyaszthatjuk italként


A spenótban rengeteg értékes tápanyag található, tartalmaz A- és B-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot és még számos nyomelemet, melyeket folyadék formájában tudja a szervezetünk a leghatékonyabban felhasználni. Gazdag ásványi anyag tartalma pedig erősíti a fogakat és a fogínyt.


Egy igazi vitaminbombát állíthatsz össze, ha préselt uborkát, céklalevelet, céklagumót, kellevelet, lucernacsírát, szójababcsírát, görögszéna csírát, valamint zellert adsz hozzá.


Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto

Salátába is jó


Egészséges és ízletes saláta is készíthető spenótból. Nyersen azért érdemes fogyasztani, mert tartalmazza azokat a vitaminokat is, amelyek a főzés során távoznának. Vágd fel a spenótot vékony szeletekre, adj hozzá jégsalátát, majd öntsd le az egészet olívaolajjal és almaecettel. Ez az ízletes és könnyű köret grillezett húsok mellé kiváló.


Főzve vagy sütve


Készíthetsz belőle krémlevest, lepényt, használhatod húsokhoz töltelékként vagy tésztákhoz öntetként, de süthetsz belőle tortát is.

Két izgalmas spenót recept

Spenótos céklasaláta

Hozzávalók: 4 db kisebb főtt cékla, 15 dkg spenót, 10 dkg koktélparadicsom, ecet, két evőkanálnyi vörösbor, olívaolaj, fél teáskanál méz

Elkészítés: szeleteld fel a céklát és önts le kevés ecettel, szórj rá sót és borsot, majd hagyd állni 15 percig. Vágd ketté a paradicsomot, vegyél egy salátás tálat, és béleld ki az alját spenótlevéllel. Add hozzá a céklát, a paradicsomot, és készítsd el a mártást a maradék ecetből, olajból és mézből. Mielőtt tálalod, öntsd le vele a salátát.

Palacsinta spenótos túrókrémmel

Hozzávalók: 20 dkg spenótlevél, 25 dkg tehéntúró és ugyanennyi juhtúró, 20 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás sárgája, 20 db palacsinta, ízlés szerint só és bors

Elkészítés: A tehéntúrót és a juhtúrót keverd össze 10 dkg vajjal és a tojás sárgájával. 5 dkg vajon dinszteld meg a spenótleveleket és az apróra vágott fokhagymát. Ha elkészült, keverd össze a túróval és fűszerezd sóval, borssal. Kend meg a palacsintát a krémmel és hajtsd négyrét. A maradék vajjal kend ki a tepsit, tedd bele a palacsintákat, majd tedd a tetejükre tejfölt és szórj rá reszelt sajtot. 10-15 perc sütés elegendő a desszert elkészítéséhez.