A jó munkahely támogatja a fogyókúrát

Vágólapra másolva!
Az egészséges munkakörnyezet nem csak a munkavállaló produktivitásához, hanem súlyvesztéséhez is hozzájárul.
Vágólapra másolva!

Az irodai lét alapvetően nyolc-tíz óra egy helyben ülés, semmi mozgás, lassú súlygyarapodás. Ám nem szükségszerű, hogy ez utóbbi legyen a végeredmény.


Dr. James A. Levine és az amerikai Mayo Klinika munkatársai 18 minneapolisi irodai dolgozójának segítettek abban, hogy munkavégzés közben megszabaduljanak összesen 70 kilótól.


"Egy kis kreativitással feldobhatjuk munkanapjainkat" - nyilatkozta Levine, a Mayo endokrinológus professzora az AFP-nek. A módszert "nem-testmozgásos hőfejlesztésnek" nevezték el (angolul non-exercise activity thermogenesis, rövidítve NEAT).


Az emberi szervezet bármilyen mozgás során energiát éget el, legyen az felállás, izgés-mozgás, valakihez való odafordulás, lehajolás, és természetesen séta közben is. Az ülőmunka esetén a NEAT arányát 15-ről, akár 50 százalékra is lehet növelni, a 20 százalék pedig már apró életmód-változtatásokkal könnyen elérhető.


Sétáló tárgyalások


Levine ötlete szerint az irodákat úgy kell kialakítani, hogy azok NEAT-ot generáljanak. Ehhez 2007-ben munkatársaival 18 pénzügyi szektorban dolgozót teszteltek hat hónapon keresztül.


Első lépésben az irodákat átrendezték. Lecserélték a tárgyalók íróasztalait és székeit taposókra és sétálószalagokra, elősegítve a "séta-találkozókat".


"Munka közben nem szaladhatsz, hisz figyelned kell, marad tehát a séta. Pontosan azt akartuk megvalósítani, hogy a dolgozók 2 km/órás tempóval gyalogoljanak" - magyarázta Levine.


Ezen felül a vezetékes, kötött telefonokat vezeték nélküliekre cserélték, valamint az irodában helyet kaptak olyan interaktív, mozgást generáló játékok is, mint a Wii, nagyfelbontású monitorokkal kiegészítve. A résztvevők továbbá étrendi tanácsokat is kaptak.


Nem csak fogytak, produktívabbak is lettek


Az eredmény: fél év alatt összességében 70 kilogramm, ebből 65 kiló tiszta zsír. Átlagosan egy dolgozó közel négy kilogrammot fogyott, a vér zsírsavszintje pedig 37 százalékkal csökkent. Azok a résztvevők, akik kifejezetten fogyni kívántak a vizsgálatot megelőzően, 7 kilogrammot is leadtak.


Ugyanakkor a súlycsökkenés nem ment a produktivitás rovására. Három hónappal az átalakítást követően a teljesítmény átlagosan 10 százalékkal nőtt.


A tanulmány jelenleg publikációra vár.