Alvás közben tudjuk meghozni a legjobb döntéseket

Vágólapra másolva!
A kutatások szerint, ha egy nehéz döntés előtt állunk, a legjobb, ha alszunk rá egyet, ahogy nagyszüleink is tanácsolták. A jó válasz ugyanis akkor juthat az eszünkbe a legkönnyebben, ha épp nem az aktuális problémán jár az agyunk.
Vágólapra másolva!

A legjobb módja, hogy egy nehéz döntést meghozzunk, ha nem is gondolunk rá egy darabig. Természetesen nem arról van szó, hogy gondolkodnunk sem kell, hanem pont ellenkezőleg, hagyjunk egy kis időt az agyunknak, hogy feldolgozhassa a problémát. Ha például egy kicsit mással foglalkozunk vagy alszunk, akkor segíthetünk magunkon, hogy az agyunk "rájöjjön" a legjobb megoldásra. A kísérletek azt mutatják, akik erőltetik a problémák helyes megoldását, nagy valószínűséggel rosszabbul döntenek, mint azok, akik egy picit pihentetik az agyukat - írta a Mail Online.


A Radboud Egyetem kísérlete során diákokat kértek meg, hogy válasszák ki tulajdonságaik alapján a legjobb autót. Mindegyik autónak 12 tulajdonsága volt, de kettőnek sokkal jobb volt az útfekvése és környezetkímélőbb is volt. Miután elolvasták az össze autó tájékoztatóját, a csoport egyik részét azonnali döntésre kérték, míg a másiknak hagytak öt percet, és másra terelték a figyelmüket. Miután döntöttek, kiderült, hogy a második csoport nagyobb arányban választotta ki a legjobb autót, mint az első. Szakértők szerint ez azért lehetséges, mert ha időt kapunk jobban fel tudjuk mérni a döntésünk összes előnyét és a hátrányát.


Nagyszüleink ösztönösen tudták


A kísérlet vezetője, Maarten Bos pszichológus szerint a tudattalan gondolkodással sokkal jobb döntéseket hozhatunk, mintha azonnal próbálnánk választani. Az ilyen kis szünetek lehetővé teszik, hogy könnyebben különbséget tegyünk a fontos és lényegtelen szempontok között. Amikor a nagyszüleink azt tanácsolták, hogy a nagy döntésekre aludjunk egyet, akkor nagy igazságot mondtak ki - ösztönösen megérezték, milyen előnyei vannak a pihenésnek.