Másképp veszekednek a nők mint a férfiak

Vágólapra másolva!
Igazuk lehet azoknak a nőknek, akik azt állítják: a férfiak nem is figyelnek rájuk a veszekedések hevében. Amerikai tudósok ugyanis bebizonyították, hogy a férfiak képesek teljesen kikapcsolni a stresszes helyzetekben, míg a nők fogékonyabbá válnak az érzelmi reakciókra.
Vágólapra másolva!

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan reagálnak a férfiak és nők a feszült helyzetekre. Kiderült, hogy a mérges arcokat tartalmazó képek hatására a férfiak agyában csökkent a mások érzéseinek megértését elősegítő agyterület aktivitása, ezzel szemben a nőkben épp az ellenkezőjét tapasztalták.


"Ezek az első olyan eredmények, amelyek azt mutatják, hogy a stressz társadalmi viselkedésre gyakorolt hatásában észlelhető nemi különbségek már az olyan alapvető interakciókban is megmutatkoznak, mint mások arckifejezéseinek megítélése" - mondta el Mara Mather professzor, a tanulmány szerzője. "Stresszes szituációban a férfiak inkább visszahúzódnak, míg a nők érzelmi támogatást keresnek."


A NeuroReport folyóiratban megjelent cikkben a kutatók olyan bizonyítékokat mutattak be, melyek szerint akut stresszben a férfiak kevésbé reagálnak az arckifejezésekre, különösen a félelemre és a dühre.


A vizsgálat során 47 férfit és nőt kértek meg arra, hogy ellenőrzött körülmények között nézzenek meg arcokat ábrázoló képeket. Mindkét csoport agyában megnövekedett a vizuális információkat feldolgozó, továbbá az arckifejezéseket értelmező agyterület aktivitása.


Ezután az úgynevezett CP teszttel idéztek elő stresszt, vagyis kortizolszint-növekedést, a módszer során a kezet jeges vízbe mártják egy percre. Akut stressz hatására a férfiaknál nemcsak az információfeldolgozásért felelős, de az arckifejezéseket értelmező agyterület is csökkent aktivitást mutatott, miközben nőknél épp az ellenkezőjét tapasztalták. Stressz hatására a férfiak és nők éppolyan hatékonysággal voltak képesek felidézni az arcokat, mint a kontrollcsoport tagjai, akiknél nem idéztek elő stresszt.


Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az insula nevű agykérgi terület kulcsfontosságú szerepet játszik mások tapasztalatainak szimulációjában, míg a halántéklebeny csúcsa mások érzéseinek megértésében fontos. Mindkét agyterület - a homloklebeny alsó részével és az amigdalával együtt - annak az agyi körnek a része, amely az empátiáért és a társadalmi elfogadásért felelős.