Fájdalomcsillapító szerelem

Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány szerint a fájdalom leküzdéséhez mindössze némi romantikus fellobbanásra van szükség.
Vágólapra másolva!

A Standford Egyetem kutatói azt állítják, hogy a szenvedély intenzív érzése erős fájdalomcsillapítóként hathat. Kísérletük során az égő érzésnek kitett önkéntesek fájdalomérzése drámai mértékben csillapodott, amikor megpillantották barátjuk vagy barátnőjük fényképét. A fotók érzelmi választ váltottak ki, amely a motivációval és jutalmazással összefüggő, dopaminban gazdag agyi területet aktiválta.


Sean Mackey professzor szerint, amikor az emberek a szerelem ezen szenvedélyes, lángoló szakaszában vannak, jelentős kedélyváltozásokon esnek át, amelyek befolyásolják fájdalomérzékelésüket. "Megpróbáljuk szétválasztani ezeket a jutalmazási rendszereket az agyban, és kideríteni, hogyan befolyásolják az agyműködést. Ezek nagyon mély, ősi rendszerek, amelyekben a dopamin játszik szerepet; az az idegi átvivőanyag, amely a hangulatot, a jutalmazást és a motivációt befolyásolja" - mondta a professzor.


A PLoS ONE online kiadásában közzétett tanulmány szerzői azt remélik, hogy ezeknek az idegi jutalmazási útvonalaknak az alaposabb megértése, amelyeket a szerelem is felfokoz, új fájdalomcsillapítási módszerek kifejlesztéséhez vezethet.


A kísérlethez nyolc női és hét férfi hallgatót toboroztak, akik szerelmi kapcsolatuk első kilenc hónapjában, tehát a legintenzívebb szakaszában voltak. Miközben hőstimulátorral enyhe fájdalmat okoztak a tenyerükön, szerelmük és egy ugyanolyan vonzó külsejű ismerősük fényképét mutatták nekik. A kísérlet alatt agyműködésüket funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal ellenőrizték.


Az eredmények alapján kiderült, hogy a szerelem és a figyelemelterelés is csillapította a fájdalmat, és mindkettő sokkal nagyobb mértékben, mint a vonzó ismerős fényképének megpillantása. Míg azonban a figyelemelterelés esetén a fájdalomcsillapításhoz az agy főként kognitív útvonalakat használt, a szerelemmel kapcsolatos fájdalomenyhítés során az agykérgi területek működtek.


A szakértők szerint tehát a szerelem által kiváltott fájdalomcsillapítás a jutalmazási központokkal áll összefüggésben. Úgy tűnik, az agy ősibb aspektusai játszanak szerepet, és olyan mély struktúrák aktiválódnak, amelyek a gerincvelő szintjén gátolhatják a fájdalmat - az illegális drogok működéséhez hasonlóan.