Emberundor is kialakulhat a chilei bányászoknál

Vágólapra másolva!
Sérülhet a realitás érzékük, megváltozhat a közösségekhez való viszonyuk, de akár pánikrohamot is kaphatnak a traumák hatására a chilei bányászok - mondta el a Lifenetworknek Rabovszky Dóra katasztrófapszichológus. Nem csak a bánya beomlásakor, hanem a kiszabadulásukkor is mentális terhelés éri őket, amit személyiségüknek megfelelően dolgoznak föl.
Vágólapra másolva!

Napokon belül tervezik a felszínre hozni a chilei bányában rekedt 33 bányászt, akik már augusztus eleje óta csak erre a pillanatra várnak. Pontosan ezért nem is gondolnánk, hogy egy ilyen katasztrófa után maga a menekülés pillanata is sokkoló lehet. Pedig - a szakértő véleménye szerint - a bányaomlás csak az első volt a mentális terhelések listáján.


Rabovszky Dóra katasztrófapszichológus elmondta: amikor a bányászok megtudták, hogy kijuthatnak, majd közvetlenül a megmenekülés előtti és után is pszichésen megterhelő perceket élhettek át. "Az, hogy nem egyedül rekedtek lent, rendkívül sokat számít. Ez egy nagyon összetartó csapat, mindent alaposan átbeszéltek és felkészültek az előttük álló megpróbáltatásokra. Ugyanakkor a helyszínen már vizsgálják őket az orvosok, és segítenek a fizikai és lelki felkészülésben is. Elképzelhető, hogy már most, ennyi idő után is sérült a realitás érzékük, ami olyan dolgokban nyilvánul meg, hogy nem tudják megmondani, milyen nap van vagy mennyibe kerül egy kiló kenyér."


A 700 méter mélyen rekedt bányászokat egy, az azóta fúrt vájaton át, egy kabinnal fogják felhúzni, körülbelül negyed óra alatt. A mentőkapszula nagyon kicsi, éppen akkora, hogy beleférjen egy ember. "A bányászokra nem jellemző, hogy klausztrofóbiások, de egy ilyen trauma után bármi elképzelhető. Ha klausztrofóbiás rohamot kapnak, a hely szűke miatt a legrosszabb, ami velük történhet, hogy elájulnak" - tette hozzá a pszichológus.


A mentés során a legerősebb bányász jön majd fel elsőnek, akivel ezalatt az idő alatt csak rádió kapcsolatuk lesz a mentősöknek. A bányászok testére az erős nyomáskülönbség is hatni fog, ami miatt 100 mg aszpirint kell szedniük. Miután kijutottak, valószínűleg különböző módon dolgozzák fel a történteket - emiatt és az egészségi állapotuk ellenőrzése érdekében, mindenképpen bent tartják őket a korházban megfigyelésre.


Rabovszky Dóra szerint a későbbiekben már személyfüggő, hogyan dolgozzák fel a traumát. "Megváltozhat a közösséghez való viszonyuk, lehet, hogy sokkal jobban vágynak majd a társaságra, de kialakulhat náluk emberundor is. 50 százalék az esélye, hogy vissza akarnak majd menni a bányába dolgozni. Aki például sokgenerációs bányászcsaládból származik, sokkal valószínűbb, hogy a történtek ellenére is visszatér dolgozni."


Vojnits Blanka