Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szerelem ára: közeli barátaidat veszíted el

Vágólapra másolva!
Ha valaki szerelembe esik, ezért átlagosan két közeli barátjának elvesztésével kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg mindenki tudja, hogy a szenvedélyes szerelmi kapcsolat nem hagy időt másokra. A kutatók most számokkal is igazolták ezt a megfigyelést. Az Oxford Egyetem kutatói legközelebbi barátaikról kérdeztek embereket, különös tekintettel arra, hogyan változott a számuk, amikor egy románcba bonyolódtak. Kiderült, hogy a legbelső kör, ami körülbelül öt embert jelent, az új partner állandó jelenlétével kettővel csökkent.


"A szerelmi viszonyt kezdő személyek legbelső körében a szokásos átlagosan öt ember helyett csak négynek marad hely" - magyarázta Robin Dunbar antropológus, aki a Brit Tudományos Fesztivál keretében mutatta be kutatásának eredményeit az Aston Egyetemen. "Tekintetbe véve, hogy ebből a négyből egy az új szerelmi partner, a helyzet az, hogy két másikról le kellett mondani."


Dunbar professzor munkatársaival a társadalmi hálózatokat vizsgálja, és azt, hogyan kezeljük ezek méretét és összetételét. Korábban kimutatta, hogy egy személynek reálisan maximum 150 barátja lehet. A Facebook közösségi oldalon például a tagoknak jellemzően 120-130 barátja van. Ezt a számot aztán egyre kisebb csoportokra lehet osztani, míg végül elérünk egy négy-hat fős belső körhöz. Ők azok az emberek, akikkel hetente legalább egyszer találkozunk, és hozzájuk fordulunk a bajban. A következő rétegbe azok tartoznak, akikkel körülbelül havonta találkozunk; ők alkotják a "szimpátia csoportot". Ők azok, akik ha holnap meghalnának, hiányoznának nekünk, és elszomorítana bennünket.


A kutatók legújabb tanulmányukban 540 tizennyolc éven felüli embert kérdeztek meg kapcsolataikról, illetve arról a teherről, amit egy új szerelmi partner felbukkanása jelent kapcsolataikra nézve. Az eredmények alátámasztják azt a köztudatban lévő elképzelést, mely szerint a szerelem következtében szűkül a támogatók köre: az új partner megjelenésével jellemzően egy családtag és egy barát lép ki a körből.


"Véleményem szerint az történik ilyen esetben, hogy a figyelmünk annyira a szerelmi partnerre összpontosul, hogy nem szánunk időt arra, hogy a többiekkel is találkozzunk, akik fontosak számunkra. Ezért néhány kapcsolat megromlik, és az alacsonyabb szintű rétegbe kerül át" - foglalta össze Dunbar professzor.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről