Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pletykálni jó: növeli az önérzetünket

Vágólapra másolva!
Egy új brit tanulmány szerint a pozitív tartalmú pletyka növeli a pletykáló önérzetét: pozitív dolgokat mondani másokról rövid ideig ugyan, de jót tesz a lelkünknek.
Vágólapra másolva!

Az emberek, ha dicsérhetnek másokat, rövid időre elégedettek lesznek magukkal - mondták el a Staffordshire Egyetem kutatói.


A tanulmányban Jennifer Cole és Hannah Scrivener 160 résztvevő válaszait tanulmányozták. Az önkéntesekkel kérdőíveket töltettek ki pletykálásaik gyakoriságáról, önérzetükről, szociális támogatottságukról, és hogy mennyire vannak megelégedve az életükkel. Ezután a kutatók 140 embert kértek meg arra, hogy mondjanak negatív vagy pozitív dolgokat egy kitalált személyről. Akik pozitív dolgokat mondtak, azoknak nőtt az önérzetük.


"A pletykálást általában rossz dolognak tartjuk. Az eredményeink azonban azt mutatják, hogy a pletykálás némely formája - egészen pontosan az, amikor dicsérünk valakit - jelentősen javítja a közérzetünket, annak ellenére, hogy a pletykálók általában nem közkedveltek" - mondta el Cole a Brit Pszichológiai Szövetség sajtóközleményében.


Az eredményeket a Brit Pszichológiai Szövetség szeptemberi konferenciáján mutatták be.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről