Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Segíti az agyműködést a kínai meditációs technika

Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint úgy tűnik, hogy egy kínai eredetű meditációs technika már akár 11 órányi gyakorlás után is elősegíti az agy viselkedésszabályozó működését.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Oregoni Egyetem és a kínai Dalian Műszaki Egyetem kutatói az úgynevezett integratív test-lélek tréning (IBMT) hatását vizsgálta, amelyet az 1990-es években a hagyományos kínai orvoslás alapján fejlesztettek ki és amelyet többezren gyakorolnak Kínában.


A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közzétett tanulmány elékszítésében 45 ember működött közre, akik felerészben az IBMT-t, felerészben pedig relaxációt gyakoroltak. A képalkotó eljárások azt mutatták, hogy a meditáló csoportban megnőtt az idegi kapcsolatok száma az elülső cingulum területén. Ez a régió szabályozza az érzelmeket és a viselkedést.


"Az eredményeink összefüggenek az önszabályozással kapcsolatos idegi hálózatokban létrejövő szerkezeti változásokkal" - magyarázta Michael Posner, az Oregoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. " Az IBMT hatására a legnagyobb változások abban az idegpályában jönnek létre, amelyről korábban kimutatták, hogy kapcsolatbn áll a konfliktuskezelési képességek terén tapasztalható egyéni különbségekkel."


Az elülső cingulum aktivációjának károsodását megfigyelték figyelemzavarban, demenciában, depresszióban, skizofréniában és számos más betegségben is. A kutatók szerint a meditáló csoportban emellett kisebb volt a szorongás szintje, ritkábban fordult elő depresszió, düh és fáradékonyság is, mint a relaxáló kontrollcsoportban.


"Úgy gondoljuk, az eredmények érdeklődésre tarthatnak számot az oktatás, az egészségügy és az idegtudomány, továbbá a nagyközönség részéről is" - mondta el Yi-Yuan Tang, a Dalian Egyetem kutatócsoportjának vezetője. Az IBMT légzéstechnikák és a képzelet segítségével segíti elő a test-lélek tudatot, hogy eljuthassunk az úgynevezett "éber pihenés" állapotába. A tudósok azt feltételezik, hogy a változások mögött a fehérállományban elhelyezkedő idegpályák átrendeződése vagy az idegi kapcsolatokat körülvevő mielinhüvely mennyiségének megnövekedése áll. Az IBMT segítségével jobban megismerhetjük, hogyan befolyásolja a gyakorlás az agy plaszticitását.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről