Kézmozdulatai elárulják a politikust

Vágólapra másolva!
Ha valaki tudni akarja, mi rejtőzik igazából egy politikus fejében, akkor érdemes a kezét figyelni, állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

"A laboratóriumi tesztek során kiderült, hogy a jobb- illetve balkezesek egyaránt a domináns kezükkel fejezik ki a pozitív véleményüket, a negatívat pedig a nem dominánssal." - írta a tanulmányban Daniel Casasanto, a holland Max Plank Pszicholingvisztikai Intézet munkatársa. A cikk a PLoS One című folyóiratban jelent meg online.


Ahhoz, hogy megtudják, a "jó" és a "domináns" összefüggése a való életben is működik-e, Casasanto munkatársával, Kyle Jasminnel a 2004-es és 2008-as amerikai elnökválasztások végső vitafórumairól készült felvételeket elemezték. A vizsgálatok során kiderült, hogy a jobbkezes jelöltek (John Kerry, George W. Bush) a pozitív gondolatok kifejtése során sokkal többet gesztikuláltak jobb kézzel, a negatív gondolatok esetén pedig bal kézzel. A két balkezes elnökjelölt (Barack Obama és John McCain) pedig pont ellenkezőleg.


"Az adatok alátámasztják azt az elképzelést, hogy az emberek a jó dolgokat azzal a testféllel azonosítják, amelyet gördülékenyebben tudnak használni. A domináns oldal gördülékenyebb, az pedig mindig jót jelent." - jelentette ki nyilatkozatában Casasanto. Hozzátette, hogy ha megfigyeljük, a politikus melyik kezét használja, miközben beszél, akkor betekintést nyerhetünk abba, miként vélekednek a kérdésről.