Még mindig nincs munkamegosztás a házimunkában

Vágólapra másolva!
Az osztrák férfiak háromnegyede segít a nőknek a háztartásban, ám a házimunka kétharmadát továbbra is a nők végzik el - mutatta ki egy friss felmérés.
Vágólapra másolva!

A kutatásból kiderült, hogy kétszer annyi férfi veszi ki a részét a háztartási teendőkből, mint harminc évvel korábban: akkor még a férfiaknak kevesebb, mint a fele tett így. A házimunka nagy részét ugyanakkor ma is a nők végzik. "Valódi partneri munkamegosztásról még mindig nem lehet beszélni" - mondta Gabriele Heinisch-Hosek, nőügyi és közszolgálati miniszter.


A felmérés szerint az osztrák nők átlagosan heti 66 órát töltenek munkavégzéssel, ebből 41 százalék jut fizetetlen tevékenységre. A férfiak hetente 64,3 órát dolgoznak, ebből 25 százalékot töltenek fizetetlen munkavégzéssel. A férfiaknak naponta négy és egynegyed, a nőknek három és fél óra szabadidejük van.


A férfiak "kimazsolázzák" a nekik tetsző háztartási munkákat: a főzésben, a bevásárlásban, a gyerekekkel való játékban vállalnak leginkább szerepet, míg a mosogatás, a gyerekek etetése, a mosás és a vasalás nagyobb arányban a nők feladata maradt.


A minisztérium egy májusi felmérése szerint miközben az osztrák nők egyre jobban képzettek, a férfiaknál még mindig 25 százalékkal kevesebbet keresnek. A nőügyi minisztérium ezért kampányt akar indítani a közel egy éve bevezetett új gyermekgondozási segély népszerűsítésére. Az új rendszerben jövedelemalapú támogatás is választható, ezzel arra akarják ösztönözni a férfiakat, hogy maradjanak ők is otthon a gyermekükkel.