Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sokat elárul az öngyilkosság módja

Vágólapra másolva!
A sikertelen öngyilkossági kísérletnél használt módszer alapján kikövetkeztethető egy következő próbálkozás esélye illetve sikere.
Vágólapra másolva!

Svéd kutatók 1973 és 1982 között közel 49 ezer embert figyeltek meg, akiket kórházba vittek öngyilkossági kísérlet miatt. A 21-31 éves nyomon követés során közülük 5740 ember (12 százalék) később sikeres öngyilkosságot követett el.


A sikeres öngyilkosság veszélye leginkább azoknál állt fenn, akik korábban akasztással vagy fulladással próbálkoztak, a British Medical Journal (BMJ) júliusi online kiadása szerint. Az érintettek több mint 85 százaléka a kísérletet követő egy éven belül vetett véget életének.


Ugyancsak nagyobb volt az esély egy későbbi sikeres öngyilkosságra a gázmérgezéssel, ugrással, lőfegyverrel vagy robbanóanyaggal próbálkozóknál. Akik megmérgezték magukat vagy felvágták az ereiket, kisebb valószínűséggel követtek el később újra öngyilkosságot.


"A sikertelen öngyilkosságnál alkalmazott módszer megjósolja a későbbi sikeres próbálkozásokat. Az utógondozás során indokolt a fokozott figyelem, ha a beteg akasztással, fulladással, lőfegyverekkel, robbanószerekkel, ugrással, vagy a gázosítással próbálkozik" - nyilatkozta az AFP-nek Bo Runeson, a stockholmi Karolinska Intézet pszichiátria professzora, a tanulmány szerzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről