Pontosabban idézik fel az eseményeket a gyermekek, mint a felnőttek

Vágólapra másolva!
Az érzelmek, különösen, amelyeket negatív események váltanak ki, torzan és tévesen jelenhetnek meg az emlékekben, ez azonban gyermekeknél sokkal ritkábban van így, mint a felnőttek esetében - derült ki a Cornell Egyetem kutatóinak új tanulmányából.
Vágólapra másolva!

A Journal of Experimental Child Psychology folyóiratban közzétett eredmények ellentmondanak a jelenlegi jogi és pszichológiai gyakorlatnak és az igazságszolgáltatási rendszerre is hatással lehetnek, állítják Charles Brainerd és Valerie Reyna fejlődéstan professzorok. A kutatók korábban már kimutatták, hogy a felnőttek sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az egyes eseményeknek, mint a gyermekek, azonban a jogrendszer által alkalmazott memóriaeméletek szerint a felnőttek sokkal jobban emlékeznek a negatív eseményekre és kevesebb téves emléket őriznek azokról. Brainerd és Reyna adatai igazolják, hogy ezek az elméletek nem helytállóak.


A Cornell Memória- és Idegtudományi Laboratóriumában elvégzett kísérletek alapján a negatív érzelmeket kiváltó tapasztalatok ugyan rossz hatással vannak a gyermekek memóriájára, azonban a felnőtteknél még rosszabb a helyzet. Minél negatívabb érzelmeket vált ki egy-egy tapasztalat, annál nagyobb a téves emlékek aránya. A vizsgálatban 7-11 éves gyermekek és 18-23 éves fiatal felnőttek vettek részt. A kísérleti alanyoknak olyan listákat mutattak, amelyek egymással szoros összefüggésben álló, emocionális szavakat tartalmaztak (például fájdalom, vágás, jaj, sírás, sérülés), azonban minden listáról hiányzott néhány jellemző szó (esetünkben például a megsebesül).


Amikor arra kérték a résztvevőket, hogy idézzék fel a listán szereplő szavakat, azok úgy emlékeztek, hogy a hiányzó szavak is szerepeltek. Ezek alapján a kutatók meg tudták határozni, milyen szintű érzelmek váltanak ki téves emlékeket az egyes életkorokban.
"Eredményeink egészen mást mutatnak, mint az eddigi elméletek" - mondta el Brainerd. Azok szerint "ha valamilyen nagyon negatív tapasztalatot szerzünk, például egy bűncselekmény tanúi leszünk, agyunk erre koncentrál és jobban emlékszünk a részletekre. Most azonban bebizonyosodott, hogy épp az ellenkezője igaz: amikor manipuláltuk a listák érzelmi tartalmát, kiderült, hogy a negatív érzelmi töltetű elemek hozták létre a legtöbb téves emléket. Ha ehhez még az izgalmat is hozzáadjuk, még jobban torzul a memória."


Az eredmények jelentős hatással bírhatnak az amerikai igazságszolgáltatási rendszerre. A Cornell pszichológiai és jogi programjának vezetőjeként Brainerd úgy véli, az amerikai bűncselekmények mindössze 10 százalékánál folyik bűnügyi helyszínelés, az így gyűjtött bizonyítékoknak pedig kevesebb, mint felét használják fel az ügyészek. "A legtöbb esetben csak az a meghatározó, amiről az emberek beszámolnak" - mondta Brainerd. "Semmi több. A kérdés az, hogy az így nyert információ valóban megbízható-e, mivel sok esetben ez az egyetlen bizonyíték. A jogban érzelmekkel töltött szituációkkal találkozunk, így nagyon fontos, hogy az események mennyire torzítják az emlékeket."