Erőszakos részeggé tehet a visszafojtott düh

Vágólapra másolva!
Egy skandináv tanulmányból kiderült, hogy a berúgás növeli az erőszakos viselkedés kockázatát, de csak azokban az emberekben, akik józanul hajlamosak magukba fojtani érzéseiket.
Vágólapra másolva!

Már a korábbi kutatások is kimutatták az alkoholfogyasztás és az agresszív illetve erőszakos viselkedés közötti összefüggést, de ezek többségét laboratóriumi körülmények között végezték, ami nem feltétlenül tükrözi a valódi részegséget, vagy rövid időtartamra vonatkozó kérdőíven alapultak.


A hosszabb időtartamú kutatások jobban megvilágítják azt a kérdést, hogy az ivás okozza-e az erőszakot, vagy a viselkedés más tényezőknek, például a személyiségjegyeknek tudható be. Az új tanulmány közel 3 ezer norvég kamasz és fiatal felnőtt kérdőívén alapult. A résztvevőket két alkalommal, 16-17 éves korban, és 21-22 éves korban értékelték. A kérdőívben a részegség és az erőszakos viselkedés gyakoriságára kérdeztek rá, illetve azt próbálták kideríteni, mennyire hajlamos a válaszadó érzelmeinek elfojtására.


Azok, akik hajlamosabbak voltak dühük elfojtására, nagyobb valószínűséggel rúgtak be, ez a részegség pedig nagyobb valószínűséggel sodorta őket verekedésbe. A dühüket jellemzően nem elfojtók esetében a kutatók nem mutattak ki ehhez hasonló összefüggést.


Az Addiction folyóirat június 21-i számában megjelent tanulmányban a kutatók azt írják, hogy a részegségek csupán töredék részében fordul elő erőszak. Az pedig, hogy a részeg agresszió előfordul-e attól függ, mennyire hajlamos az alkoholfogyasztó dühének visszafojtására. A dühüket elfojtó emberek valószínűleg azért viselkednek erőszakosan, mert az alkoholfogyasztás az önuralom elvesztését eredményezi.