Tudományosan megmagyarázták, miért irritáló mások telefonbeszélgetéseit hallgatni

Vágólapra másolva!
A legtöbb embert irritálja, ha a közelében mobiltelefonon csevegnek. Az amerikai Cornell Egyetem kutatói most magyarázatot találtak a jelenségre.
Vágólapra másolva!

Akár a munkahelyünkön, vagy az autóban, vonaton vagyunk akaratlanul fültanúi telefonbeszélgetésnek, az rendesen kifáraszt bennünket, hiszen ilyenkor pusztán a társalgás egyik felét hallhatjuk, ami sokkal erősebb koncentrációt igényel, és sokkal jobban eltereli a figyelmünket is, mint amikor két ember párbeszédét halljuk harmadik félként.


A Psychological Science című pszichológiai szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Lauren Emberson szerint sokkal nehezebb a figyelmünket elfordítani egy olyan párbeszéd felől, amelyiknek csak egyik felét halljuk, mint egy valódi dialógusról, és ezért ezek a fél-párbeszédek sokkal zavaróbbak számunkra - ez a magyarázat arra, miért irritál oly sokunkat egy-egy félfüllel hallott telefonbeszélgetés.


Ma már nagyon kevés azon helyek száma a bolygónkon, ahol nem lehet mobiltelefonokkal találkozni: a legújabb felmérések szerint 4,6 milliárd mobiltelefon tulajdonos él a planétán. Vagyis annak esélye, hogy ne kelljen fültanúja lenni mások telefonbeszélgetéseinek, igen alacsony.


A fél-dialógusok, a szakemberek szerint azért kötik le jobban a figyelmünket, mivel az ember öntudatlanul is megpróbálja megjósolni, mit mond majd a másik.