Megfejtették a hosszú távú érzelmi elköteleződés titkát

Vágólapra másolva!
A hála és a nagylelkűség képes megszilárdítani a kapcsolatokat.
Vágólapra másolva!

Dr. Sara Algoe, egy új viselkedéstudományi kutatás szerzője úgy véli, eredményei alapján leszögezhető: a pozitív gondolkodás hosszútávon konstruktív hatást gyakorol az érzelmi életünkre is. A pozitív érzelmek és a hála, vagy köszönetnyilvánítás kiterjesztése a szerelmünk irányába pedig a pozitív gondolkodás jótékony hatását képes akár megtízszerezni is.


A hála és a nagylelkűség azok az érzelmi reakciók, amelyek segítenek megszilárdítani a kapcsolatunkat azokkal, akiket szeretünk, illetve akiknek sorsát a szívünkön viseljük - állítja dr. Sara Algoe, az amerikai North Carolina Egyetem pszichológus a Personal Relationships (Személyes kapcsolatok)


Nagylelkű gesztusok a másik felé


A szakember szerint a hála adaptív természetű érzés, amely végül ahhoz segít hozzá minket, hogy olyan embereket találjunk, és olyan emberekkel törődjünk és teremtsünk kapcsolatot, akik számára a mi közérzetünk is fontos. A figyelmesség számos formában megnyilvánulhat - egy vacsora, amikor a párunkat nagy öröm éri, a gyerekeket egyedül elvinni az állatkertbe, hogy a másik kicsit egyedül lehessen, vagy hazafelé megvenni szerettünk kedvenc italát - és ezek a gesztusok tovább erősíthetik két ember között a romantikus kötelék szálait, amennyiben a kedvezményezett fél érzi, hogy hálás ezekért a pillanatokért, tettekért.


A kutatók a fentieket 65 pár vizsgálata alapján állapították meg, akik már régóta tartó, elkötelezett, elégedett kapcsolatban éltek. A szakemberek igyekeztek megfelelően dokumentálni a vizsgált személyek napról napra változó elégedettségének mértékét és a társukhoz fűződő kapocs erősségének változásait. A változásokat megbízhatóan jelezték, amikor a kapcsolat valamelyik tagja hálásnak érezte magát, amit ki is mutatott partnere irányába - a jótékony hatás még egy nappal később is érzékelhető volt a pár kapcsolatában. Vagyis, ez az érzelmi reakció, a tanulmány konklúziója szerint fontos fenntartó mechanizmusa a kapcsolatoknak, egyfajta párkapcsolati élénkítő-injekció.


Ne keverjük össze a hálát a lekötelezettséggel!


A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a mindennapi érzelmi reakció, a lekötelezettség érzése nem képes egy kapcsolati kötelék megszilárdítására. Ez az érzelem ugyanis azt foglalja magában, hogy a gesztusokat vissza kell fizetnünk.