Függ a tesztoszteronszinttől, mennyire vagyunk bizalmatlanok idegenekkel

Vágólapra másolva!
Egy új holland tanulmány szerint a tesztoszteron nemcsak a férfiasságáért felelős, hanem a bizalomérzetet is befolyásolja.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat szerint a tesztoszteron, - mely mindkét nemnél egyaránt megtalálható -, nők esetében csökkenti a bizalomszintet, mintegy "védi őket a káros hatásoktól" - fogalmazott Jack van Honk, az Utrechti Egyetem pszichológusa, a tanulmány társszerzője.


Honk munkatársával azt tanulmányozta, hogyan befolyásolja a hormon a döntéshozatali folyamatot. A tesztoszteron szervezetben betöltött szerepét a mai napig rejtély övezi. Úgy tűnik, a hormon kapcsolatot mutat az agresszióval, azonban a pontos a mechanizmust ezidáig nem sikerült feltárni, nem ismert, hogyan hat a viselkedésre.


A mostani vizsgálatban 24, 20 éves átlagéletkorú hölgyet tanulmányoztak, akik nyelvük alá vagy tesztoszteront, vagy placebót kaptak Ezután idegeneket ábrázoló fotókat mutattak nekik, és -100 és +100 között kellet rangsorolniuk, hogy az egyének mennyire bizalomgerjesztőek. Három nappal később megcserélték a két csoportot. A tesztoszteront kapó hölgyek a bemutatott arcokat kevésbé találták bizalomgerjesztőnek.


Jack van Honk szerint ez az eredmény, mely a Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain jelent meg, jól mutatja, hogy tesztoszteron hatására a hölgyek óvatosabban viselkednek az idegenekkel szemben. Ez viszont felveti a kérdést, valójában hogyan alakul ki agyunkban a bizalom érzete, illetve minek a hatására tűnik el. A kutatók következő lépésben azt vizsgálják, miként hat a tesztoszteron szintjének csökkenése a bizalomra.