Evolúciós oka van annak, hogy a férfi pillanatok alatt felmér egy nőt

Vágólapra másolva!
A férfiak néhány milliszekundum alatt eldöntik, hogy vonzónak találják-e az adott nőt vagy nem - emiatt azonban nem nevezhetjük őket felszínesnek, mert ez a génjeikben van, állítják holland és angol tudósok.
Vágólapra másolva!

Potenciális partnereiket a férfiak szinte kizárólagosan a külső alapján ítélik meg, mivel "ősi" genetikai ösztönük a vonzóbb nők felé hajtja őket. Egy új kutatás szerint a szép arcú nőket a férfiak termékenyebbnek gondolják, így működésbe lép a túlélőösztön. Ezzel szemben a nőknél tovább tart eldönteni, mit is éreznek egy férfi iránt, mert mérlegelniük kell, hogy az el tudja-e kötelezni magát és képes lesz-e eltartani őt és gyerekeit - ez a nők genetikai programja.


Az Amszterdami Egyetem kutatói 20 férfi és 20 nő segítségével azt vizsgálták, milyen előítéletekkel rendelkezik a két nem a külső szempontjából, ennek során a résztvevőknek feladatokat kellett végrehajtaniuk, miközben mérték agyi aktivitásukat. A feladatok végrehajtása közben a férfiaknak és nőknek ellenkező neműek fényképeit mutatták, a vonzótól a csúnyáig. A férfiak figyelmét könnyen elterelte egy csinos arc, a nők azonban továbbra is a feladatra koncentráltak.


"A férfiak figyelme valóban könnyen elterelődik, ez azonban azért van, mert a termékenység jeleit keresik, ennek egyik jele pedig a szép arc. A férfiak ezért nem nevezhetők felszínesnek" - nyilatkozta Mark van Vugt professzor, a kutatás vezetője az AFP-nek. "Azt találtuk, hogy a másodperc törtrésze alatt ítélik meg a nőket, sokkal hamarabb, mint korábban gondoltuk. Milliszekundumok alatt eldöntik, milyen párt alkotnának a nővel. Ez egy rendkívül ősi dolog, amely azt segíti elő, hogy a férfiak a lehető legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkező nővel párosodjanak."


"Ezzel szemben a nőkre nem voltak hatással a férfiak arcai, mivel a nőknek több bizonyítékra van szükségük, hogy eldöntsék, jó társ lenne-e az adott férfi" - folytatta a professzor. "A nők a viselkedés alapján ítélik meg, vajon megbízható-e egy férfi és képes-e elkötelezni magát, emiatt döntésüket sokkal később hozzák meg."


A kutatást Mark van Vugt és Dr. Johanna van Hooff, az Amszterdami Egyetem kutatói végezték, és a Social Cognitive and Affective Neuroscience című folyóiratban hozták nyilvánosságra eredményeiket.