A fiatal férfiakat jobban megviseli a szakítás, mint a nőket

Vágólapra másolva!
A közhiedelemmel ellentétben a szerelmi hullámvölgyek nagyobb hatással vannak a fiatal férfiak mentális egészségére, mint a nőkére - állítja az amerikai Wake Forest Egyetem szociológia professzora.
Vágólapra másolva!

Robin Simon, a Wake Forest Egyetem szociológia professzora megkérdőjelezte azt a feltételezést, hogy a nők sokkal rosszabbul élik meg a kapcsolattal járó érzelmi hullámvasutakat. A vizsgálatban több mint 1000 egyedülálló, 18 és 23 év közötti fiatal felnőtt vett részt. Az eredmények szerint bár a férfiak igyekeznek keménynek látszani, a boldogtalan románcok nagyobb érzelmi károkat okoznak bennük, mint a nőkben. Csupán másképp fejezik ki szorongásukat.


Robin Simon kutatása a Journal of Health and Social Behavior (Egészség és Szociális Viselkedés) című folyóirat júniusi számában jelent meg.


"Eredményeink szerint a felnőtt kor küszöbén a fiatal férfiak sokkal reaktívabbak a komoly kapcsolatok esetében" - nyilatkozta a szerző az AFP-nek.


A fiatal férfi számára a párkapcsolat az intimitás egyetlen forrása


Ez azt jelenti, hogy egy zűrös kapcsolatnál a stressz jobban kihat a férfi mentális egészségére, mint a nőére. A kutatók azt is megállapították, hogy a férfiak érzelmileg jelentősen stabilabbak lesznek egy folyamatban lévő kellemes, romantikus kapcsolatban. Ez ellentmond a sztoikus férfiről alkotott sztereotip képnek.


Ennek lehetséges magyarázata az, hogy fiatal férfiak számára gyakran az intimitás elsődleges forrása a romantikus partner - szemben a fiatal nőkkel, akik általában szoros kapcsolatban vannak a családdal és a barátokkal is.


Simon szerint a férfiak és a nők különböző módon fejezik ki az érzelmi stresszt. "A nők érzelmi gondjai depresszióban mutatkoznak meg, míg a férfiaké függőségekben" - állítja a kutató.


Míg a férfiaknak érzelmi szempontból fontosabb az aktuális kapcsolat minősége, a fiatal nőknek inkább az számít, hogy kapcsolatban vannak-e vagy sem. Tehát a fiatal nők sokkal inkább válnak depresszióssá szakítás után, illetve már az is segít rajtuk, hogy egyszerűen csak benne vannak egy kapcsolatban.