A barátság gyógyír lehet az időskori depresszióra

Vágólapra másolva!
Az idős depressziós betegek számára kifejlesztett testmozgásprogram nem hatékonyabb, mint a barátságok elősegítése, állítják a kutatók. Ezt azt is jelentheti, hogy az idősek már a társas kapcsolatok hatására is jobban érezhetik magukat.
Vágólapra másolva!

Bár az idősek körében igen ritka a súlyos depresszió, 14 százalékuknál mégis fennáll valamilyen hangulatzavar. A lehangoltság hatására az emberek nehezebben mozdulnak ki és kezdenek valamit életükkel.

Úgy tűnik, a testmozgás azonban ígéretes lehet a lehangoltság kezelésében. Maga a mozgás javítja a hangulatot, a testmozgásprogram pedig több társas kapcsolathoz vezet. Számos kutató gondolja úgy, hogy az ilyesfajta programok sikerét valójában a szociális elem adja, nem pedig maga a mozgás. Egy új vizsgálat összehasonlította a testmozgásprogramok és a barátkozás hatását, utóbbi során a depresszióban szenvedő idősekhez rendszeresen látogatók érkeztek beszélgetés céljából.

A vizsgálatban 193 idős új-zélandi ember vett részt, az átlagéletkor 81 év volt. A depressziót kérdőív segítségével határozták meg, a kérdőíves pontszám hat hónap alatt valamennyi résztvevőnél javult, függetlenül attól, hogy testmozgást végeztek vagy látogatókat fogadtak. Az életminőség nem változott, bár mindkét csoport a lelki egészséghez köthető életminőség javulásáról számolt be. A vizsgálat egyik értelmezése szerint a testmozgás kedvező hatása a csoportos tevékenységben és a társas kapcsolatokban rejlik, de az is lehetséges, hogy egyik kezelési mód sem eredményes és az emberek maguktól is jobban lettek volna.

A kísérletbe csak időseket vontak be és bár valamennyien lehangoltak voltak, csak 50 százalékuknál állt fenn középsúlyos vagy súlyos depresszió. Emiatt az eredmények nem vetíthetők ki a fiatalabbakra vagy a súlyos depresszióban szenvedőkre. Emellett kontrollcsoport sem volt, így nem tudjuk, hogy a társas kapcsolat hasznosabb-e, mint a semmi.

Az eredmények azt sugallják, hogy a társas kapcsolatok segíthetnek az idős depressziósok esetében. Bár a depresszió betegség, sokminden okozhat lehangoltságot. A vizsgálatban résztvevő idősek egy részénél nem állították fel a klinikai depresszió diagnózisát, valószínűleg sokan az elszigeteltség miatt voltak lehangoltak, ilyen esetekben a társas kapcsolatok valóban segíthetnek.

Lehangoltság esetén forduljunk orvoshoz, mivel számos hatékony kezelés létezik. Az orvos ajánlhat önsegítő csoportokat, pszichoterápiát és gyógyszereket is, továbbá testmozgást is javasolhat, különösen alvászavar esetén. Idős hozzátartozó depressziója esetén pedig próbáljunk meg társas kapcsolatokról gondoskodni számára.

A tanulmány az Annals of Family Medicine folyóiratban jelent meg.