Korai alkoholfogyasztáshoz vezethetnek az erőszakos filmek

Vágólapra másolva!
Azok a gyermekek, akik nem néznek 17 éven felülieknek szóló filmeket, sokkal ritkábban kezdenek el korai életkorban alkoholt inni - derült ki egy új tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A kutatók közel 3600 felső tagozatos iskolást kérdeztek ki New Englandben és követtek nyomon ezután két éven át. Ez idő alatt azok a gyerekek, akiknek szülei nem engedték, hogy az amerikai rendszer szerinti "R-besorolású" filmeket nézzenek, 3 százalékban kezdtek el alkoholt inni, miközben a néha ilyen filmet nézőknél ez a szám 19, a rendszeresen nézőknél pedig 25 százalék volt. Az eredményekről a Journal of Studies on Alcohol and Drugs folyóirat májusi száma tudósított.


"A vizsgálati eredmények kihangsúlyozzák, milyen fontos, hogy a szülők ellenőrzésük alatt tartsák, gyermekük milyen tartalmakat fogyaszt" - mondta Dr. James D. Sargent, a Dartmouth Medical School gyermekgyógyász professzora. "Úgy véljük, ez a nevelés egyik nagyon fontos kérdése, amellyel nem foglalkoznak eleget."


Sargent hozzátette: eredményeik egybevágnak azokkal a korábbi vizsgálatokkal, amelyek már összefüggésbe hozták a csak felnőtteknek szóló filmeket a korán megkezdett alkoholfogyasztással, dohányzással, nemi élettel és az erőszakos viselkedéssel.


Sargent szerint az efféle filmek körülbelül 90 százalékában ábrázolják az alkoholfogyasztást. A kutató úgy gondolja, ez lehet az egyik ok, amiért az ilyen filmeket néző gyermekek hamarabb kezdik az ivást. A kutató azonban megjegyezte, hogy a korábbi vizsgálatok alapján úgy tűnik, az ilyen filmeket néző gyerekek gyakrabban "keresik a szenzációt" és "vállalnak kockázatot". "Úgy gondoljuk, ezek a filmek valójában megváltoztathatják a gyermekek személyiségét" - tette hozzá a professzor.