A csapatépítők nem erősítik a csapatszellemet

Vágólapra másolva!
A sportolók csapatépítő tevékenységei a hagyományőrzésen kívül nem sok célt szolgálnak, vagyis nem segítik a jobb csapatszellem kialakítását - állítják brit kutatók.
Vágólapra másolva!

A Dr. Moira Lafferty és Dr. Caroline Wright által vezetett kutatás szerint nincs pozitív összefüggés a csapatépítő tevékenységek és a csapatszellem erősödése között.


Dr. Lafferty szerint a beavatási ceremóniák például tradicionálisan csak az új játékosok beilleszkedésének segítésére szolgálnak, de szinte soha nem érik el céljukat. "Pedig sokan még mindig elhiszik, hogy az ilyen csapatépítő tevékenységek valóban segítenek javítani a csapatszellemet" - tette hozzá a pszichológus.


A kutatók különböző csapatépítő tevékenységek hatását vizsgálták meg olyan páros sportokban, mint a tollaslabda, a tenisz és a lovaspóló, valamint az olyan interaktív sportokban, mint a foci, a rögbi és a krikett. A kutatásban összesen száz, 18 és 24 év közötti sportoló vett részt.


Az eredmények szerint még a legalapvetőbb csapatépítő tevékenységek, mint egy közös vacsora sem segítenek jelentősen a csapatszellem erősödésében.