Ugyanazzal a betegséggel küzd Mel Gibson és Axl Rose

Vágólapra másolva!
Világszerte egyre többen diagnosztizálják magukat bipoláris zavarral (mániás depresszióval).
Vágólapra másolva!

Dr. Diana Chan és Dr. Lester Sireling londoni pszichiáterek szerint azok a hírességek is hozzájárulnak az öndiagnózis terjedéséhez, akik nyilvánosan beszélnek a betegséggel folytatott küzdelmükről.

A korábban mániás depresszió néven ismert bipoláris zavar olyan betegség, amely a páciens kedélyállapotára hat, és eredményeképpen mániákus és depresszív epizódok váltogatják egymást a közbeeső "normál" időszakok között. Chan és Sireling a The Psychiatrist szakfolyóirat márciusi számában arról írt, hogy a sztárok nyilvános beszámolói a bipoláris zavarral kapcsolatos személyes tapasztalataikról növelték a betegséggel kapcsolatos tudatosságot a közvéleményben. "A médiafigyelem fokozódása hozzájárulhatott a bipoláris zavar népszerűségének növekedéséhez, amit az olyan hírességek magas társadalmi státusza támogatott, mint például Stephen Fry brit televíziós személyiség, aki nyilvánosan beszélt saját tapasztalatairól az elmezavarral kapcsolatban" - állítják a pszichiáterek.

Más világhírű sztárok, így Mel Gibson színész és Axl Rose rockzenész is beszélt a nyilvánosság előtt a bipoláris zavarról. Gibson egy 2002-es dokumentumfilmjében arról vallott, hogy gyermekkori alkoholizmusa kedélyállapotának beteges ingadozásához vezetett, melynek következtében nála is kimutatták a rendellenességet.

A becslések szerint minden századik felnőtt szenved bipoláris zavarban életének valamely időszakában, bár a legújabb tanulmányok szerint ez a szám akár a 100-ból 11 főt is elérheti.

"A bipoláris zavarral kapcsolatos tájékozottság az Interneten, a rádión és az olyan TV műsorok közvetítésével terjed, mint például az MTV "Valós élet: bipoláris vagyok", vagy a BBC "A mániás depressziós titkos élete" című műsorai" - teszi hozzá Chan és Sireling. "A BBC műsora az elmezavart meglehetősen jóindulatú szemszögből mutatja be, kifejezetten azok a kockázatok és az erőszak nélkül, amelyekkel a média általában összefüggésbe hozza."

A pszichiáterek szerint azonban azok a betegek, akik "bipolárisak akarnak lenni", nem minden esetben értik meg a betegség kimutatásával járó következményeket.

"Jelenlegi bizonyítékaink azt mutatják, hogy a bipoláris zavart aluldiagnosztizálják a közösségekben, a diagnózis jelentős késéssel születik meg. Az alapellátásban dolgozó pszichiáterek legnagyobb kihívása az, hogy elvégezze vagy éppen kizárja a bipoláris zavar diagnózisát, aztán érzékenyen foglalkozzon azokkal a páciensekkel, akik bipolárisak akarnak lenni" - foglalják össze a tanulmányt készítő szakemberek.