A stressz hét formája

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a stressz elkerülhetetlen része napjaink felgyorsult, versengő világának. De valóban így van ez?
Vágólapra másolva!

A stressz a szervezet ösztönös válasza a környezetből érkező ingerekre, továbbá belső gondolatainkra és érzéseinkre. Ezzel válaszolunk a veszélyre, például a "harcolj vagy menekülj" reakció segítségével. De mégiscsak irányíthatjuk valamelyest, hogy mennyire van jelen a stressz az életünkben. Az alábbiakban felsoroljuk, melyek a stressz formái és kilenc módszert ismertetünk, amellyel megbirkózhatunk vele.

A stressz hét formája:

1. Fizikai stressz. Okai intenzív megerőltetés, fizikai munka, alváshiány, utazás.
2. A kémiai stresszt kábítószerek, alkohol, koffein, nikotin és a környezeti szennyező anyagok, például a tisztítószerek vagy a rovarirtók okozzák.
3. A mentális stresszért a perfekcionizmus, az aggódás, a szorongás és a túlórázás felelősek.
4. Emocionális stresszt okozhat a harag, a bűntudat, a magány, a szomorúság és a félelem.
5. Táplálkozási stresszel számolhatunk ételallergiák, illetve vitamin- és ásványianyag-hiány esetében.
6. Traumás stressz alakul ki sérülések és égések, műtétek, betegségek, fertőzések és extrém hőmérsékletek hatására.
7. Pszicho-spirituális stresszt okozhatnak a bonyolult kapcsolatok, az anyagi vagy munkahelyi gondok, a kihívások az életcélok elérésében, a vallásos elkötelezettség és az általános boldogság is.

Hogyan küzdjünk meg a stresszel?

Számos hatékony és kellemes módja van annak, hogy a lehető legkevesebbre csökkentsük a stresszt és megbirkózzunk vele. Íme néhány javaslat.

Élvezzük az életet. Tervezzünk be olyan tevékenységeket, melyeket élvezünk és amelyek ellazítanak és ragaszkodjunk is hozzájuk.

Mutassuk ki érzelmeinket. Az érzelmeket is le kell ereszteni néha. A megrekedt, ki nem fejezett érzések fájdalomhoz és betegséghez vezethetnek.

Aludjunk eleget. A rossz alvási szokások hátráltatják a szervezet pihenését, öngyógyító és feltöltődési folyamatait. Ha nem tudunk aludni, keressük meg az okokat és kérjünk segítséget megoldásukhoz.

Mozogjunk. A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módszer a feszültség levezetésére és az energianyerésre. Emellett abban is segíthet, hogy megváltoztassuk életünk perspektíváit és jobban irányíthassuk életünket.

Végezzünk relaxációs gyakorlatokat. A légzőgyakorlatok, a meditáció és a vizualizációs gyakorlatok megszabadítanak a lelki aggodalmaktól és lehetővé teszik, hogy megtapasztaljuk a belső nyugalom és béke ritka érzését. A csendes nyugalom hatására a gyógyító folyamatok is beindulnak.

Alakítsunk ki jó kapcsolatokat. Nagyon fontos, hogy legyenek igazi barátaink, akikben megbízhatunk és akik támogatnak bennünket. Igazi barátaink azok, akik szeretnek és elfogadnak minket - azok az emberek, akik meghallgatnak és tanácsot adnak, de nem ítélnek el. Az is rendkívül jó érzés, ha igaz barátja lehetünk valakinek.

Tapasztaljuk meg a szerelmet és a kielégítő szexet. A szerető, érzéki és vággyal fűtött kapcsolat hatékonyan képes csökkenteni a stresszt. Ha van egy megértő, elfogadó párunk, az a testünk és a lekünk számára is a legjobb terápiát jelentheti. Ha valakinek nincs párja, számos más terápiához fordulhat, például ha érintésre vágyunk, menjünk el egy masszázsra vagy hasonló kezelésre.

Álljunk másképpen a dolgokhoz. Ha az ötleteink vagy nézeteink nem a javunkat szolgálják, jól tesszük, ha megvizsgáljuk őket és alkalmazkodunk velük. Fontos, hogy ne csak reagáljunk az élethelyzetekre, de válaszoljunk is rájuk. Egészségünk rovására megy, ha haragot tartunk, őrizzük a csalódásokat vagy áldozatként viselkedünk és mindig másokat hibáztatunk. Ha lehet, ne az apró csatákat, hanem az egész csatateret nézzük. Tekintsünk a kihívásokra úgy, mint fejlődési és tanulási lehetőségekre. Sok ember számára irányt mutat, ha a vallási elveket az élet helyzeteire alkalmazza és így a testük és a lekük is megbékél. Mindegy, hogy egy vallásos ima vagy a napi jógagyakorlat, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elfogadjuk, megszeressük és megbecsüljük magunkat.

Táplálkozzunk megfelelően. A tápanyagokban szegény, de cukorban és zsírokban gazdag, vegyi anyagokkal telezsúfolt ételek szükségtelen stresszt gyakorolnak szervezetünkre, rontják az immunrendszer működését, túlterhelik a májat és az egyensúly fenntartásához extra erőt igényelnek testünktől. Ha túl sok energiát használunk el a stresszes ételek és italok semlegesítésére, nem marad mozgósítható tartalékunk. A tápláló ételek ezzel szemben erősítik a természetes immun- és gyógyító folyamatokat és segítenek, hogy sikeresen birkózzunk meg a stresszel.