Öt tipp a boldogsághoz

Vágólapra másolva!
A boldogságról néha könnyebb beszélni, mint megtalálni. Számos tudós érvel amellett, hogy a boldogság érzetet döntően a gének határozzák meg, az egészség és a többi tényező nincs rá nagy hatással. Újabb kutatások szerint azonban néhány egyszerű praktikával mindenki tehet a saját boldogságáért.
Vágólapra másolva!

"Annak ellenére, hogy felfedezték, hogy a boldogság részben genetikailag determinált, még mindig elég nagy szeletnyi boldogság felett van hatalmunk" - vallja Sonja Lyubomirsky, a Kaliforniai Egyetem pszichológusa.

Lyumbomirsky és kollégái tavaly 51 tanulmányt vizsgáltak át, amelyek tesztelték a boldogságérzet különböző fajtáit és fokozatait, és azt találták, hogy a pozitív gondolkodás és különféle praktikák növelhetik a kellemes állapotot. Az eredményeiket a Journal of Clinical Psichology című szaklapban publikálták.


Öt boldogságnövelő praktika:


1. Légy hálás

Egy kutatásban megkérték az alanyokat, hogy írjanak hálálkodó levelet olyan embereknek, akik korábban segítették őket. A levélírók hosszantartó boldogságnövekedésről számoltak be. Ami még meglepőbb, hogy nem is kellett elküldeni ezeket a leveleket, már maga a megírás kellemes érzést okozott.


2. Legyél optimista

Egy másik alkalommal a résztvevőket arra kérték, hogy képzeljék el a számukra legideálisabb jövőt, majd jegyezzék le azt. Néhány hét szorgos jegyzetelés után ezek az emberek is sokkal jobban érezték magukat a bőrükben, mint korábban.


3. Vedd sorra a jó dolgokat az életedben

Azok az emberek, akik minden héten leírnak legalább három jó dolgot, ami történt velük, sokkal boldogabbak, mivel ezekre koncentrálva mindig van okuk az örömre.


4. Használd az erősségeidet

Azonosítsd azokat a dolgokat, amelyekben a legerősebb vagy, majd használd őket új formában.

5. Tégy jót

Aki máson segít, magán is segít. Ha időt és pénzt adsz rászoruló embereknek, nagy előrelépést tettél a boldogság felé.