Boldogabbak a házimunkát közösen végző párok

Vágólapra másolva!
A kanadai Nyugat-Ontario Egyetem kutatásai szerint azok a párok, akiknek tagjai megosztják a házimunkát, boldogabbak és elégedettebbek az életükkel, mint más szerelmesek.
Vágólapra másolva!

Az a fajta munkamegosztás, ahol a házimunka 40-60 százalékát a férfi végzi, a megkérdezettek 25 százalékánál volt jellemző. Az általános családmodell tehát, amelyben a férfi végzi a fizetett munka, a nő pedig a házimunka nagyobb részét, visszaszorulóban van, de a kanadai kutatás szerint azért még mindig ez a jellemzőbb.

A munkamegosztás elősegíti a nemek közti egyenlőség megvalósulását, és segíti a nők önmegvalósítását. "A munkamegosztáson alapuló új családmodell népszerűsítése nagyon fontos, a kiegyensúlyozottság ugyanis elengedhetetlen a családi életben, és ez a fajta modell pont ezt segíti" - állapítja meg az egyetemi tanulmány.


A kutatás alapját a Kanadai Általános Szociológiai Statisztikai Felmérés adatai képezték. Az 1986-ban, 1992-ben, 1998-ban és 2005-ben készült felmérések szerint azok a párok, akik megosztották egymással az otthoni, és munkahelyi feladatokat, sokkal boldogabbnak látták életüket, mint a hagyományos családmodellt követők.