A valóságshow-k plasztikai műtétekre buzdítják a tiniket

Vágólapra másolva!
"A boldogság csupán egy szikemetszésre van" - hirdetik a valóságshow-k, és azok a kamaszok, akik ilyen tévéműsorokat néznek, hajlamosabbak kés alá feküdni az áhított szépségért. Pedig a még fejlődésben lévő szervezetek számára az efféle döntések és beavatkozások jóval a szalagavatón túl nyúló hatásokkal járhatnak.
Vágólapra másolva!

Charlotte Markey, a Rutgers-Camden pszichológia professzora férjével, Patrick Markeyval, a Villanova Egyetem pszichológusával közösen jelentetett meg kutatást a témában.


"Amikor plasztikai műtétre vállalkozunk, nem gondolunk bele, hogy ez egy életre szóló döntés lesz. Az, hogy mit gondolnak a fiatal fiúk és lányok a testükről, nemcsak a közérzetüket befolyásolja, hanem kihat az általános egészségi állapotukra is" - írja a pszichológus. - "Az a baj a plasztikai műtétekkel, hogy még nem született meggyőző adat arról, hogy ezek a drasztikus beavatkozások boldogabbá tennék az embereket. A statisztikák inkább csak arról szólnak, hogy a kuncsaftok újra és újra visszatérnek."


A pszichológus házaspár közel kétszáz fiatal véleményét kérdezte egy szépítő show-ról illetve egy lakásfelújító műsorról. A nők nagyobb valószínűséggel akartak plasztikai műtétet végeztetni, mint a férfiak, és a plasztikai sebészettel kapcsolatos műsor nézői nagyobb valószínűséggel gondolkodtak a műtéten, mint azok, akik nem követték nyomon a showműsort.


Markey szerint azért szomorú a plasztikai beavatkozással kapcsolatos show-k hatása, mert a nézők úgy vélik, hogy a külső megjelenés az egyedüli út afelé, hogy elégedettek legyenek önmagukkal, pedig ez az út körkörös. Ha a plasztikai műtéttől jobban érezzük magunkat, akkor miért vetjük alá a testünket újabb és újabb műtéteknek?" - teszi fel a kérdést a pszichológus. - "Ez a gondolkodás az anorexiásokhoz hasonlít, akik mindig újabb és újabb két kilót akarnak fogyni."


"Meg kell tanítanunk a gyerekeknek, hogy kritikusan fogadják azt az üzenetet, hogy elég egy fitosabb orr vagy két számmal nagyobb mellméret, és máris boldogabbak lesznek. Illetve nagyon fontos a folyamatos pozitív megerősítés: állandóan biztosítani őket arról, hogy jól néznek ki, szépek és szerethetőek természetes adottságaikkal, mert ezzel növeljük önbecsülésüket."