A dohánynövény lehet a szépségipar új aduásza

Vágólapra másolva!
A dohánynövény lehet a legújabb feltöltőanyag a szépségiparban? Ez nagyon is lehetséges, derült ki egy, a Biomacromolecules szakfolyóiratban megjelent tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A dohányzás öregíti a bőrt (nem beszélve arról, milyen pusztítást okoz az arcon a tüdőrák), egy új módszer azonban a fiatalos szépség szolgálatába állíthatja a dohánynövényt. Oded Shoseyov, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója ugyanis emberi kollagénre hasonlító anyagot hozott létre belőle.


A kollagén a bőr legfontosabb fehérjéje, megtalálható emellett az inakban, a porcban, a csontban és a kötőszövetekben is. A normál öregedési folyamat során mennyisége jellemzően csökken, ennek hatására az orcák beesettebbé válnak és megjelennek a ráncok.


Az új szintetikus kollagént egyelőre orvosi célokra, például csont- és szívműtétekhez alkalmazzák, azonban egy nap kozmetikai célokra is engedélyezhetik. "Ez egy nagyon különleges kollagén" - nyilatkozta a LiveScience.com internetes portálnak Noa Lapido, a Shoseyov laboratóriuma által benyújtott szabadalmakat kezelő CollPlant cég elnökhelyettese. "Szerkezete nagyon hasonlít az emberi kollagénhez, és mivel állatokkal nem kerül kapcsolatba, sokkal jobb és biztonságosabb, mint más kollagének."


A kereskedelemben kapható kollagén nagy része haszonállatoktól, például szarvasmarhától és sertéstől, továbbá emberi tetemekből származik. Ez azonban magában rejti a vírus- és prionfertőzések veszélyét, a kutatók szerint azonban az új kollagén esetében nem kell ilyesmivel számolnunk.


A dohánynövény természetes állapotában nem rendelkezik ezekkel a szépítő és orvosi hatásokkal, ehhez be kell kapcsolni öt specifikus gént a genetikailag módosított növényekben. Lapido szerint egyelőre nem lehetséges az új kollagén kozmetikai felhasználása, mivel annak ára több ezerszeres más módszerekhez képest. Néhány év alatt azonban az ár megfizethetővé válhat.