Van remény a megunt tetoválás tökéletes eltüntetésére

Vágólapra másolva!
A megunt tetoválás legegyszerűbben lézeres beavatkozással távolítható el, azonban ez az eljárás sem garancia arra, hogy örökre megszabaduljunk a nem kívánt testrajztól. Előnyben vannak, akik világos bőrűek, és régebbi tetoválást akarnak eltüntetni.
Vágólapra másolva!

A henna rajzok és a lemosható minták szappannal és vízzel könnyen eltávolíthatók, azonban az igazi tetoválásoknál sokkal drasztikusabb beavatkozásokra van szükség.


Dr. Roy Geronemus New Yorki lézersebész szerint felejtsük el a krémeket, mert azok nem oldják fel a tetoválást, akárhányszor kenjük be velük a bőrfelületet. A kimetszés sem megoldás, mivel jelentős hegesedéssel jár, a bőr egyes rétegeinek leradírozása pedig a hámréteget károsíthatja - nyilatkozta az AFP-nek.


A szakértő úgy véli, hogy a legjobb módszer a lézeres eltávolítás, mivel a lézer fénynyalábjainak hatására a tinta apró darabjaira törik a bőr külső és belső rétegeiben. Ezután a festék egy része a bőrön keresztül kiválasztódik, a maradékot pedig testünk sejtjei elszállítják.


A vörös és fekete tintától egyszerűbb megszabadulni


A lézeres beavatkozás a kezelések 90 százalékában hatékony, azonban bizonyos esetekben egyszerűen nem lehetséges a teljes eltávolítás. Dr. Roy Geronemus szerint a régebbi tetoválásoktól, illetve a vörös és fekete tintától egyszerűbb megszabadulni, viszont a zöld és sárga tinta eltávolítása sokkal több időt igényel.


A bőr színe szintén fontos szerepet játszik a beavatkozás sikerességében. Az eltávolítás a világos bőrön hatékonyabban működik, azonban a kozmetikai tetoválásokat (szemhéj, ajak) vagy az emlőrekonstrukcióhoz használt tetoválásokat nem javasolt eltüntetni, mivel nagyon érzékeny bőrfelületen találhatók. Különösen sötétebb bőrűeknél kell számítani hegesedésre, illetve pigmenthiányra.


Általában öt kezelés kell a teljes eltüntetéshez


A kezelések költsége testtájanként változik, Magyarországon a lézeres beavatkozásért átlagosan 6-8 ezer forintot kérnek négyzetcentiméterenként. Bár néhány tetoválás egy-két alkalom után eltávolítható, általában öt kezelésre van szükség egy-két hetes időközönként. Az eltávolítás azonban már közel sem olyan fájdalmas, mint a tetoválás elkészítése, helyi érzéstelenítés mellett olyan érzésünk lehet, mintha befőttes gumival pöckölnék a bőrünket.