Az első arcátültetést végző orvos most iraki háborús sérülteken segít

Vágólapra másolva!
A francia arcátültetés úttörője, Laurent Lantieri pénteken bejelentette, megkezdi az amerikai katonaorvosok képzését, hogy helyreállíthassák a több száz Irakban megsebesült amerikai katona eltorzult arcát.
Vágólapra másolva!

A már négy sikeres arcátültetést végrehajtó plasztikai sebész hosszú kampányt folytatott a francia kormánnyal annak érdekében, hogy engedélyt kapjon az amerikai orvosok oktatására. Hónapokig tartó tárgyalásokat követően a francia és az amerikai tisztviselők megállapodtak az együttműködés feltételeiben, és Lantieri elmondása szerint az első sebészek már a jövő évtől megérkezhetnek Párizsba a képzésre.


A francia szakértő elmondta, a 2500 amerikai katona közül, akik 2001. és 2007. között súlyos arcsérülést szenvedtek Irakban, körülbelül 2-300-an alkalmasak arcátültetésre. Sokuk robbanás következtében vesztette el arcának egy részé, és szóba sem jöhet az, hogy hagyományos technikával helyreállítsák.


"Egy rossz állapotban lévő orrot, néhány törött arccsontot még helyre tudunk állítani, de sérült ajkat, szemhéjat, átültetést igénylő negyedfokú égési sérülést nem" - nyilatkozta Lantieri.


Az első sikeres arcátültetést 2005-ben hajtották végre Franciaországban a 38 éves Isabelle Dinoire-on, akinek saját kutyája marcangolta szét az arcát.