Védőoltás nem csak könnyűvérű lányoknak

Vágólapra másolva!
Rachel Halliwellről 19 évvel ezelőtt egy rutin kenetvizsgálat során kiderült, hogy rákmegelőző sejtek fejlődtek ki a szervezetében. Megelőzésként műtéti úton eltávolították a méhnyaka egy részét. A műtét hagyatéka három nehéz és problémás szülés lett, további műtétnek kellett alávetnie magát, nehogy elveszítse a babáit. Ennek a beavatkozásnak hála időre szülte meg mind a három lányát, akik egészségesen jöttek a világra. Halliwell beszámolóját olvashatjuk arról, milyen káros az előítélet az oltással szemben, és milyen fontos minden fiatal lány számára a védőoltás.
Vágólapra másolva!

"Az idősebb lányaim most 15 és 12 évesek, és a férjemmel együtt azt akarom, hogy egészségesek maradjanak. Amikor tehát hazahozták a beleegyező nyilatkozatot a méhnyakrák védőoltás beadásáról, a döntés számunkra egy cseppet sem volt nehéz" - állítja Halliwell.


A hárogyermekes édesanya szerint az oltás ellenzői "a promiszkuitás oltásának" bélyegzik az injekciót, mert véleményük szerint abba a tévhitbe kergetik a lányokat, hogy következmények nélkül folytathatnak szexuális viszonyt bárkivel: "Ezek az emberek azt hiszik, hogy a tinédzser lányok rögtön a szexuális aktivitás mellett döntenek, amint elmúlik az oltástól sajgó karjukban a fájdalom, pusztán azért, mert védettséget kaptak egy olyan betegség ellen, amit nem is igazán értenek."


Ezek az emberek azzal érvelnek, hogy a szüzek nem kapnak méhnyakrákot, és a betegséget a nemi úton terjedő humán papillomavírus behatása váltja ki. "Állítólag minél korábban van kitéve valaki a vírus behatásának, annál nagyobb eséllyel fejlődik ki benne a betegség. Azonban nem mindig erről van szó. A méhnyakrák nem a szexuálisan aktív nőkre, különösen a közöttünk élő szabadosabb emberekre mért kegyetlen büntetés. Mindössze 22 éves voltam, amikor diagnosztizálták a rettenetes betegséget, és nem lehet azt mondani, hogy erkölcstelen életet éltem volna. Korábban három komoly kapcsolatom volt, és éppen azzal a férfival voltam együtt, akivel nemsokára az oltár elé álltam" - állítja Halliwell.


"A betegségem után újabb műtéttel kellett biztosítani, hogy meggyengült méhnyakam elbírja a terhességet, és ne vetéljek el. Középső lányommal voltam éppen várandós, amikor felébredtem az altatásból, és majdnem megindult a szülés. Négy napig nyugtatóval kezeltek, hogy lenyugodjanak a dolgok; rettenetes megpróbáltatás volt" - emlékezett vissza az édesanya. Azok után, amin keresztül kellett mennie, Halliwell semmi kivetnivalót nem lát abban az oltási programban, amely megakadályozza, hogy a fiatal nők végigszenvedjék azt, amit neki és a férjének végig kellett.