Naponta száznál is többször hány a kétgyerekes anya egy ritka betegség miatt

Vágólapra másolva!
Mindenki tudja, milyen pocsék érzés hányni, amikor elkapunk valamilyen gyomorfertőzést. Sharon Wilson ritka betegségének köszönhetően azonban akár naponta száznál is többször hányhat.
Vágólapra másolva!

A kétgyerekes családanya több mint tíz éve szenvedett már az ún. ciklikus hányás szindrómában, mire végre diagnosztizálták nála a rendellenességet. A heves rohamokat az izgalom váltja ki, és a hányás következtében teljesen kiszárad és kimerül. A múltban számtalanszor kellett felcserélnie a külföldi nyaralásokat vagy esti szórakozásokat kórházi kezelésekre, miután a szervezete csak nehezen tudott megbirkózni a betegséggel.

A doncasteri szociális munkás néha akár 140 alkalommal is hány naponta. Elmondása szerint óramű pontossággal működik, majdnem pontosan tízpercenként tör rá a roham, egészen addig, amíg a teste már nem bírja tovább, és álomba merül."Amikor a férjem meglepett egy kiruccanással Párizsba, 144-szer hánytam 24 óra alatt. Amikor pedig Las Vegasba utaztunk, hogy megerősítsük házassági eskünket, olyan rosszul voltam, hogy alig tudtam elhagyni a szállodát" - meséli. "Hihetetlenül, sőt talán mókásnak hangozhat, de valójában maga a pokol."

A ciklikus hányás szindróma mindössze néhány száz embert érint Nagy-Britanniában, ráadásul a többségük gyermek, akik általában kinövik a rendellenességet. Az orvosok nem tudják, mi okozza a betegséget, de úgy vélik, hogy a rohamokat stressz válthatja ki. Sharon elmondása szerint nem akkor kezdett hányni, amikor valami túlságosan felizgatta, hanem akkor, amikor valami kellemes dolog állt előtte. Ilyenkor már előző nap este kimelegedett és hányingere lett, és hamarosan megkezdődött a tízpercenkénti tortúra. Olyan súlyossá vált az állapota, hogy az orvosa egy évre kiírta, és lassanként ellehetetlenült az élete.

Az orvosok eleinte hányás elleni gyógyszert írtak fel neki, de állandó hányása miatt alig tudta a gyomrában tartani az orvosságot. Ezután migrén elleni amitriptilint kapott, valamint diazepamot, amit akkor kell bevennie, amikor úgy érzi, roham közeledik. Sharonnak már hat hónapja nem volt hányásrohama, és azt reméli, hogy az új gyógyszereknek köszönhetően visszatérhet normális életéhez.