Halasztják az anyaságot: egyre több nő szül 45 év felett

Vágólapra másolva!
A tavaly született brit csecsemők csaknem felét harmincon túli anya szülte, és a csütörtökön publikált legfrissebb hivatalos adatok szerint a 45 éven felüliek gyermekvállalása is kiugróan magas.
Vágólapra másolva!

Míg 1988-ban a gyermekek 28 százaléka született 30 éven felüli anyától, 1999-ben 45 százalékuk, tavaly pedig már 47 százalékuk. A statisztika szerint 1988-ban 507 újszülött édesanyja volt 45 éves vagy annál idősebb, 2009-ben már 1619 kisbaba jött világra az ebbe a korcsoportba tartozó anyáktól.


Alapvető változás zajlott le az utóbbi két évtizedben a gyermekvállalás terén: egyre több nő halasztja az anyaságot életének későbbi szakaszára - vonta le a következtetést a brit Országos Statisztikai Hivatal adataiból a telegraph.co.uk hírportál.


A szakértők szerint a jelenség hátterében részben az áll, hogy javult az anyák egészségi állapota. Emellett a nők manapság már később fejezik be tanulmányaikat, és azt követően inkább a karrierjükre összpontosítanak - és persze az anyagi természetű aggodalmak is hátráltatják a gyermekvállalási kedvet.


A 45 éves korban vállalt anyaság húsz éve még egyértelműen kockázatosnak számított, a kórházi szakzsargon is érzékeltette a különbséget. A bábák és ápolónők "idős anyának" nevezték az ilyen korban szülő nőket, bár az orvosok szerint a megjelölés sohasem volt hivatalos terminológia. A "koros első szülő" kifejezés azonban ma is használatos az olyan anyáknál, akik 35 évesnél idősebb korukban szülik első gyermeküket.


Számos közismert személyiség példája is erősíti a trendet. Cherie Blair, a volt brit kormányfő felesége 45 esztendős volt, amikor legkisebb fia, Leo 2000-ben megszületett. A filmvilágból Jane Seymour vagy Nicole Kidman is megemlíthető, míg a modellek közül Jerry Hall.