Féltékennyé válnak a nők a fogamzásgátlótól

Vágólapra másolva!
Ha egy hölgyismerősünkön azt vesszük észre, hogy a szokásosnál féltékenyebb és a birtoklási vágya is nagyobb, nem kell azonnal személyiségzavarra gyanakodnunk - állítja egy, a Personality and Individual Differences orvosi szaklapban megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

Dr. Craig Roberts, a Stirling Egyetemen végzett kutatásai alapján azt állítja, hogy a nők viselkedését is képesek megváltoztatni a fogamzásgátlók - méghozzá negatív irányban.


A női önrendelkezés óriási vívmánya volt az első fogamzásgátlók megjelenése, hiszen a nők a tabletták segítségével eldönthették, mikor és kitől kívánnak teherbe esni. Azóta azonban a készítmények különös mellékhatásaira is fény derült, illetve, több furcsa mellékhatásról számoltak már be a tudósok - pl. összefüggésbe hozták már a tablettákat az szaglás megváltoztatásával, a szorongásos panaszok kialakulásával, de az intelligencia megnövekedésével is. Ezek sorába illeszkedik Dr. Roberts munkája is, aki szerint a fogamzásgátlók kihozzák a nőkből a hírhedt zöldszemű szörnyeteget.


Dr. Roberts vizsgálatai szerint a nemi hormonok okozzák ezeket a változásokat, de a progeszteron női nemi hormon a megállapítás alól kivételt jelent, ezért a tudós szerint a csak progeszteront tartalmazó készítményeknél nem kell ilyen mellékhatástól tartani.