Emlőtályogot okozhat a dohányzás és a mellbimbó piercing

Vágólapra másolva!
A dohányzás jelentősen megemeli a mell gennyes folyamatainak, a tályognak a valószínűségét. A tályog egy igen fájdalmas, gyulladt terület a mellben, kezelése nehézkes és gyakran kiújul.
Vágólapra másolva!

A bimbó piercing a melltályog rizikótényezője, mely legtöbb esetben hét évvel a behelyezést követően jelenik meg - állítják az Iowai Egyetem kutatói. A piercing mellett a túlsúly, a cukorbetegség és dohányzás is növeli a tályog kialakulásának kockázatát.


A szakértők 68 emlőtályogos nő adatait elemezték: közülük 43 dohányzott, és 9-nek volt mellbimbó piercingje. A vizsgálat előtti 12 hónapban nem fordult elő emlőrák, sugárkezelés vagy emlőműtét a vizsgált betegek kórtörténetében. A dohányzók között hatszor gyakoribb volt az elváltozás, mint a nemdohányzók között, ráadásul 15-ször gyakrabban újult ki.


"Közel 60 százaléka azoknak, akiknél a betegség ismétlődött, erős dohányos volt" - nyilatkozta Dr. Vinod Gollapalli, az egyetem sebésze. A dohányzás tehát nemcsak a tályog kialakulásának, hanem a betetség kiújulásának a kockázatát is emeli.