Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az agyműködést is megváltoztatják a menstruációs görcsök

Vágólapra másolva!
A menstruációs görcsöket gyakran alulbecsüljük. Egy új kutatás szerint nemcsak havonta visszatérő kellemetlenségről van szó, agyunk működése is megváltozik ilyenkor. Tajvani kutatók speciális módszerrel vizsgálták az agy szerkezetének változását: 32 menstruációs görcsöktől szenvedő és 32 menstruációját fájdalommentesen megélő nő agyát hasonlították össze.
Vágólapra másolva!

"Még abban az időszakban is, amikor éppen nem görcsöltek, a menstruációs fájdalmakkal küzdő hölgyek szürkeállományában eltéréséket tapasztaltunk" - nyilatkozta Dr. Jen-Chuen Hsieh professzor, a Tajvanon működő Yang-Ming Egyetem agykutatója. Agyállományuk fájdalomért felelős területének térfogata kisebb volt, de eltérő volt az érzékelés és érzelmek szabályozása, éppúgy, mint a fájdalomszabályozásuk és hormonális működésük is.

Az még pontosan nem ismert, hogy ezek az eltérések hogyan befolyásolják a fájdalomérzetet. Ám a menstruációs fájdalmak hasonlóan működnek, mint a szervezet egyéb krónikus (visszatérő) fájdalmai. A visszatérő fájdalmak érzékenyítik az agyat a fájdalmakra, így azok megélése idővel egyre nehezebb és nehezebb lesz.


A visszatérő fájdalom hatására változik az agyszerkezet


"Ha a szervezetből ismétlődően fájdalominger érkezik, ez agyunkban szerkezeti változásokhoz vezet, ezt nevezzük szakszóval reaktív adaptációnak" - magyarázza a kutató. Létezik egy kulcsmechanizmus, amely a fájdalom krónikussá válásáért felelős, ettől válik az visszatérővé. A kutatásról a Pain (Fájdalom) című nemzetközi folyóirat számolt be.


A méhizomzat menstruáció alatti összehúzódása okozza az alhasi görcsöket és fájdalmakat. Az ilyen típusú panasz a leggyakoribb nőgyógyászati tünet a fogamzóképes hölgyek körében. Korábban a tajvani kutatók az agyi aktivitást mutató PET-CT segítségével is mutattak ki működési eltéréseket a menstruációs görcsökkel küzdő nők agyában. Egyes szakértők szerint sajnos gyakran nem vesszük elég komolyan a menstruációs panaszokat. Ez az első olyan típusú közlemény, mely nemcsak a fájdalom jelentőségét hangsúlyozza, hanem a mindennapokat megnehezítő működési zavarokat is felfedi.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről